Dziś jest: 30.07.2025
Imieniny: Aldony, Julity, Piotra
Data dodania: 2025-07-29 15:41

Krzysztof Brągiel

W starostwie zaprezentowano warmiński forszmak z boczkiem. Trwa konkurs kulinarny dla kół gospodyń wiejskich

W starostwie zaprezentowano warmiński forszmak z boczkiem. Trwa konkurs kulinarny dla kół gospodyń wiejskich
Od lewej: starosta Andrzej Abako oraz państwo Marlena i Dariusz Tubis
Fot. Krzysztof Brągiel / Olsztyn.com.pl

W olsztyńskim starostwie omówiono szczegóły konkursu kulinarnego dla kół gospodyń wiejskich oraz zaprezentowano warmiński forszmak z boczkiem, a więc najnowszy regionalny produkt spożywczo-promocyjny powiatu.

reklama

Na początku br. poznaliśmy triumfatorów konkursu „Warmia jest smaczna”, a już Starostwo Powiatowe w Olsztynie organizuje kolejne kulinarne wyzwanie – konkurs o Złotą Chochlę Starosty Olsztyńskiego. Tym razem inicjatywa skierowana jest do kół gospodyń wiejskich z powiatu. Celem niezmiennie jest popularyzacja jednego z elementów lokalnej spuścizny historyczno-kulturowej – dziedzictwa kulinarnego.

- Na terenie powiatu olsztyńskiego działa 116 kół gospodyń wiejskich i do każdego wysłaliśmy zaproszenie do konkursu – powiedział dzisiaj starosta olsztyński, Andrzej Abako. - Czekamy do końca sierpnia na przepisy. Dziesięć kół gospodyń wiejskich zaprosimy do finału, który odbędzie się najprawdopodobniej jesienią. Chcemy, aby odbyło się to w ramach „Biesiady nie tylko warmińskiej” w parku Bartbo (w Butrynach, w gminie Purda – red.).

Ci, którzy najlepiej poradzą sobie z zadaniem, mogą liczyć na atrakcyjne nagrody. Najlepsze przepisy, a jak zapowiedział dziś starosta będzie ich aż siedemdziesiąt, umieszczone zostaną w książce kucharskiej, stanowiącej suplement do wydanej w tym roku pozycji pt. „Kuchnie Świętej Warmii. Biesiadnik kulinarny”.

Finaliści konkursu, a więc czołowa dziesiątka, powalczą dodatkowo o nagrody finansowe:

a) I miejsce – 5000,00 zł brutto (i Złota Chochla Starosty)

b) II miejsce – 4000,00 zł brutto,

c) III miejsce – 3000,00 zł brutto,

d) IV miejsce – 2000,00 zł brutto,

e) V miejsce – 1000,00 zł brutto.

- Zachęcam gospodynie i gospodarzy, czyli gbury i gburki warmińskie, aby wziąć udział w konkursie. Mam nadzieję, że najlepsze przepisy trafią na listę warmińskiego dziedzictwa kulinarnego – podsumował starosta Andrzej Abako.

Zgłoszenia do konkursu o Złotą Chochlę Starosty Olsztyńskiego dokonać należy poprzez formularz, który wraz z szczegółowym regulaminem, znajduje się tutaj. Informacji udziela również koordynator promocji Starostwa Powiatowego w Olsztynie, Wojciech Szalkiewicz, pod numerem telefonu: 601 698 796 lub za pośrednictwem adresu e-mail: [email protected].

Regionalny Portal Warmii i Mazur www.Olsztyn.com.pl jest patronem medialnym konkursu.

Podczas dzisiejszego spotkania z mediami zaprezentowano najnowszy regionalny produkt spożywczo-promocyjny starostwa, a więc warmiński forszmak z boczkiem. - W swojej kanonicznej wersji składa się z trzech elementów – śledzi, ziemniaków i cebuli – powiedział rzecznik starostwa Wojciech K. Szalkiewicz. Czwartym elementem w kulinarnej konstelacji zaproponowanej przez powiat jest boczek.

Za produkcję przysmaku odpowiada Gospodarstwo Rybackie Gady Dariusza i Marleny Tubis. Jak relacjonowała pani Marlena współpraca z powiatem rozpoczęła się przy okazji odtworzenia tradycyjnego pasztetu ze śledzia, którego bazą poza rybą są ziemniaki i cebula.

- Po wielu próbach i wielu wersjach, które w pierwszej kolejności były testowane przez męża i znajomych, udało się. Zaczęłam zapiekać pasztet w słoiczkach. Drugi produkt, czyli forszmak powstał przez przypadek. Moi domownicy stwierdzili, że przydałoby się dodać do pasztetu mięso. Odpowiedziałam: proszę bardzo i tak do pasztetu trafił zmielony boczek – powiedziała Marlena Tubis.

Wojciech Szalkiewicz przypomniał, że Warmia jest krainą nadmorską, a śledzie, które są wykorzystywane w obu regionalnych produktach - pasztecie i forszmaku - pochodzą z Fromborka.

Galeria

Komentarze (4)

Dodaj swój komentarz

  • Pioter 2025-07-30 06:52:01 145.237.*.*
    A gdzie posłowie z piSS oraz solidarnych i suwerennych z lodówkami i zestawami kuchennymi?
    Odpowiedz Przenieś Oceń: 0 0
  • Książę 2025-07-29 20:01:25 46.112.*.*
    Polacy wątróbka kaszanka czarnina kiełbasa jaki kraj taka kuchnia a jaka jest to widać w szpitalach .polska patola
    Odpowiedz Przenieś Oceń: 1 0
  • Nie DLa Bonżura 2025-07-29 17:54:17 193.32.*.*
    Zapraszam wszystkie koleżanki i kolegów z PGR, PIS, Radio Maryja, TW Trwam, TV Republika, oraz strajku Symetria oraz Duszpasterzy wiejskich czy innych ludzi mentalnie i z wiedzą żyjących w średniowieczu i wierzących w bajkę sprzed 2000lat do poparcia mojej kandydatury. Będę walczyć o 5000zl! Przekaże je dla księdza Sławomira karanego za twardą pedofilię na Litwie - wrobili go lewacy. Służy teraz na Redykajnach w Seminarium Duchownym - organizując wystrzałowe kolonie „Trenuj Jelito z Księdzem” dla dzieci. Skoro Wszechmogący pozwala z dziećmi to można! Inaczej by zabronił! W Biblii było to normalne! Lewactwo chce nas zlikwidować! Nas chłopów ze wsi - prymitywne zwierzęta hodowlane
    Odpowiedz Przenieś Oceń: 14 1
  • kaczym piorem w 2025-07-29 17:24:55 37.31.*.*
    ,, Warmia jest smaczna ", ,, Biesiada nie tylko warmińska"- tak właśnie ma być, takie właśnie hasła ma zapamiętywać każdy wakacyjny wycieczkowicz, wracając z Olsztyna do swojej Warszawy, Katowic czy Torunia.
    Odpowiedz Przenieś Oceń: 1 1