Na początku br. poznaliśmy triumfatorów konkursu „Warmia jest smaczna”, a już Starostwo Powiatowe w Olsztynie organizuje kolejne kulinarne wyzwanie – konkurs o Złotą Chochlę Starosty Olsztyńskiego. Tym razem inicjatywa skierowana jest do kół gospodyń wiejskich z powiatu. Celem niezmiennie jest popularyzacja jednego z elementów lokalnej spuścizny historyczno-kulturowej – dziedzictwa kulinarnego.
- Na terenie powiatu olsztyńskiego działa 116 kół gospodyń wiejskich i do każdego wysłaliśmy zaproszenie do konkursu – powiedział dzisiaj starosta olsztyński, Andrzej Abako. - Czekamy do końca sierpnia na przepisy. Dziesięć kół gospodyń wiejskich zaprosimy do finału, który odbędzie się najprawdopodobniej jesienią. Chcemy, aby odbyło się to w ramach „Biesiady nie tylko warmińskiej” w parku Bartbo (w Butrynach, w gminie Purda – red.).
Ci, którzy najlepiej poradzą sobie z zadaniem, mogą liczyć na atrakcyjne nagrody. Najlepsze przepisy, a jak zapowiedział dziś starosta będzie ich aż siedemdziesiąt, umieszczone zostaną w książce kucharskiej, stanowiącej suplement do wydanej w tym roku pozycji pt. „Kuchnie Świętej Warmii. Biesiadnik kulinarny”.
Finaliści konkursu, a więc czołowa dziesiątka, powalczą dodatkowo o nagrody finansowe:
a) I miejsce – 5000,00 zł brutto (i Złota Chochla Starosty)
b) II miejsce – 4000,00 zł brutto,
c) III miejsce – 3000,00 zł brutto,
d) IV miejsce – 2000,00 zł brutto,
e) V miejsce – 1000,00 zł brutto.
- Zachęcam gospodynie i gospodarzy, czyli gbury i gburki warmińskie, aby wziąć udział w konkursie. Mam nadzieję, że najlepsze przepisy trafią na listę warmińskiego dziedzictwa kulinarnego – podsumował starosta Andrzej Abako.
Zgłoszenia do konkursu o Złotą Chochlę Starosty Olsztyńskiego dokonać należy poprzez formularz, który wraz z szczegółowym regulaminem, znajduje się tutaj. Informacji udziela również koordynator promocji Starostwa Powiatowego w Olsztynie, Wojciech Szalkiewicz, pod numerem telefonu: 601 698 796 lub za pośrednictwem adresu e-mail: [email protected].
Regionalny Portal Warmii i Mazur www.Olsztyn.com.pl jest patronem medialnym konkursu.
Podczas dzisiejszego spotkania z mediami zaprezentowano najnowszy regionalny produkt spożywczo-promocyjny starostwa, a więc warmiński forszmak z boczkiem. - W swojej kanonicznej wersji składa się z trzech elementów – śledzi, ziemniaków i cebuli – powiedział rzecznik starostwa Wojciech K. Szalkiewicz. Czwartym elementem w kulinarnej konstelacji zaproponowanej przez powiat jest boczek.
Za produkcję przysmaku odpowiada Gospodarstwo Rybackie Gady Dariusza i Marleny Tubis. Jak relacjonowała pani Marlena współpraca z powiatem rozpoczęła się przy okazji odtworzenia tradycyjnego pasztetu ze śledzia, którego bazą poza rybą są ziemniaki i cebula.
- Po wielu próbach i wielu wersjach, które w pierwszej kolejności były testowane przez męża i znajomych, udało się. Zaczęłam zapiekać pasztet w słoiczkach. Drugi produkt, czyli forszmak powstał przez przypadek. Moi domownicy stwierdzili, że przydałoby się dodać do pasztetu mięso. Odpowiedziałam: proszę bardzo i tak do pasztetu trafił zmielony boczek – powiedziała Marlena Tubis.
Wojciech Szalkiewicz przypomniał, że Warmia jest krainą nadmorską, a śledzie, które są wykorzystywane w obu regionalnych produktach - pasztecie i forszmaku - pochodzą z Fromborka.
Komentarze (4)
Dodaj swój komentarz