Dziś jest: 13.01.2025
Imieniny: Bogumiły, Hilarego
Data dodania: 2024-12-05 12:20

Aleksandra Sawczuk

„Razem pokażemy, że Warmia smakuje najlepiej”. Lokalne zakłady mięsne partnerem naszego konkursu kulinarnego

„Razem pokażemy, że Warmia smakuje najlepiej”. Lokalne zakłady mięsne partnerem naszego konkursu kulinarnego
Zakłady mięsne "Warmia" są partnerem naszego konkursu kulinarnego
Fot. Zakłady mięsne "Warmia"

Jednym z partnerów współorganizowanego przez nasz portal konkursu kulinarnego „Warmia jest smaczna” są Zakłady Mięsne „Warmia” z Biskupca. Jako firma zakorzeniona w krajobrazie i tradycjach regionu, stanowi idealne źródło wsparcia dla chcących rozpocząć swoją przygodę z gotowaniem. W ofercie „Warmii” znaleźć można bowiem lokalnie produkowany stek „Warmiok” oraz kabanosy, które powstały we współpracy ze Szlakiem Świętej Warmii. Produkty doskonale sprawdzą się jako sposób na pyszne danie bądź przekąskę podczas podróży.

reklama

Warmia to nasz dom”

Zakłady Mięsne „Warmia” podjęły współpracę ze Szlakiem Świętej Warmii. Jaki był podwód decyzji?

- Zaproszenie do współpracy było dla nas naturalnym wyborem. Nasza firma ma w nazwie „Warmia”, ale to nie jedyny powód. Warmia to nasz dom. Tutaj mieszkamy, pracujemy i wychowujemy nasze dzieci. To miejsce jest naszą inspiracją, a produkty, które tworzymy, naszą wizytówką i dowodem na to, że Warmia może smakować wyjątkowo - tłumaczy przedstawicielka firmy, Agnieszka Budek.

Steki i kabanosy

Współpraca ze Szlakiem Świętej Warmii podkreślić ma piękno i bogactwo regionu. Zarówno w aspekcie kulinarnym, jak i turystycznym. Jednym ze sposobów jest wypuszczenie na rynek dwóch produktów: steków oraz kabanosów.

Jak twierdzą przedstawiciele zakładów mięsnych „steki to nic innego, jak Warmia na talerzu”.

- Stek Warmiok to nie jakiś tam „Argentyńczyk”. To produkt, który z dumą polecamy wszystkim miłośnikom wołowiny i doskonałej kuchni. Jest efektem naszej filozofii „od pola do stołu”. To oznacza, że całkowicie kontrolujemy proces produkcji, od hodowli aż po gotowy produkt. Mięso pochodzi z naszego gospodarstwa, co pozwala nam zapewnić najwyższą jakość i pełnię smaku – podkreśla Agnieszka Budek.

Fot. Zakłady Mięsne "Warmia"

Stek Warmiok traktowany jest jako kwintesencja regionalnego podejścia do jedzenia – prostego a na swój sposób wyrafinowanego. Co ważne, mięso dojrzewa na sucho minimum 35 dni.

Wyjątkowy smak i aromat

Kabanosy również powstają z lokalnych produktów.

- Ich sekret tkwi w wyjątkowym smaku i aromacie, który zawdzięczają mięsu z Warmii. Aż 166 g najwyższej jakości wieprzowiny wykorzystano do stworzenia 100 g kabanosów. To więcej niż przekąska – to prawdziwy smak Warmii zamknięty w poręcznej formie – stwierdza przedstawicielka zakładów mięsnych.

Kabanosy stanowić mogą wygodną formę przekąski podczas różnego rodzaju wypraw czy podróży. Nie wymagają bowiem przechowywania w lodówce.

Fot. Zakłady Mięsne "Warmia"

Skąd pomysł na wsparcie konkursu kulinarnego „Warmia jest smaczna”?

- Dzięki konkursowi chcemy, aby nasze produkty trafiły do świadomości każdego, kto ceni jakość i smak. Zapraszamy do udziału! Razem pokażemy, że Warmia smakuje najlepiej – zachęcają przedstawiciele firmy.

Konkurs

Przypominamy, że organizację konkursu kulinarnego "Warmia jest smaczna" odpowiada portal Olsztyn.com.pl oraz Starostwo Powiatowe w Olsztynie przy współpracy z innymi partnerami.

Zgłoszenia zawierające przepis i zdjęcie potrawy (szczegółowe wymagania określono w regulaminie dostępnym tutaj), wysyłać można do 20 grudnia, drogą mailową na adres [email protected]. Warto podkreślić, iż konkurs rozgrywa się w dwóch kategoriach: dania wytrawne oraz desery.

Więcej szczegółów o konkursie znajdzie w materiale "Warmia jest smaczna", a także w materiale Ogłaszamy konkurs „Warmia jest smaczna”. Przedstawiamy regulamin

Galeria

Komentarze (16)

Dodaj swój komentarz

  • Obserwator. 2024-12-11 18:30:32 37.31.*.*
    Nie kupuje mięsa cerfur w aurze .mięsa nie Świerże myta w chemi. Po przygotowaniu do spożycia smierdzi.
    Odpowiedz Przenieś Oceń: 1 0
  • Beta marek ochrona. 2024-12-10 02:20:35 37.31.*.*
    Na starym mieście na starówce stoi choinka zaineresowanych przygarnięcia tych akcesoria zapraszamy . To my ktorzy mamy w tym praktykę.
    Odpowiedz Przenieś Oceń: 2 0
  • Marcel 2024-12-06 12:46:36 37.30.*.*
    Niektórzy wierzą w świętą moc cudownego salcesonu promowaną przez pewnego księdza oskarżonego w sprawie wyprowadzenia kilkuset milionów złotych z funduszu sprawiedliwości. Niektórzy też twierdzą że ten cudowny salceson uzdrowił Ziobrę. Więc morał taki, trzeba kupować salceson i się nim smarować a będziemy żyć zdrowi, szczęśliwi
    Odpowiedz Przenieś Oceń: 6 2
  • Aniela 2024-12-06 11:13:58 188.125.*.*
    Święta Warmia i mięso? A co wspólnego ma nauka Jezusa z zarzynaniem zwierząt? Proponuję "świętoszkowatym" choć raz przeczytać Nowy Testament.
    Odpowiedz Przenieś Oceń: 6 2
  • Schabowy czy filet z 2024-12-06 10:47:39 37.248.*.*
    A gdzie mielonka z wolno wybiegu psa czy kota
    Odpowiedz Przenieś Oceń: 5 4
  • Marx 2024-12-05 23:03:36 46.205.*.*
    Aha i co
    Odpowiedz Przenieś Oceń: 1 0
  • Bezmięsny 2024-12-05 18:03:53 2a00:f41:4864:*
    A gdzie podpis, że to materiał sponsorowany? Później wychodzi, że sól to mają ale taką drogową, jakość mięsa marna, wiec trzeba walić chemii żeby spełniało normy. Płace na zakładzie też słabe jak w całym przemyśle mięsnym, teraz zatrudniających głównie ludzi ze świata. Szkoda zdrowia na takie mięso
    Odpowiedz Przenieś Oceń: 3 1
  • OnOnaOno 2024-12-05 16:32:19 164.127.*.*
    Nie ma Świętej Warmii. To kościół katolicki narzucił ludziom przez wieki taką narrację. Przypominam, że Konstytucja RP w art. 25 ust. 3 stwierdziła, że „stosunki między państwem a kościołami i innymi związkami wyznaniowymi są kształtowane na zasadach poszanowania ich autonomii oraz wzajemnej niezależności każdego w swoim zakresie, jak również współdziałania dla dobra człowieka i dobra wspólnego”.
    Odpowiedz Przenieś Oceń: 11 7
  • X 2024-12-05 15:32:26 2a00:f41:84d:*
    Kiedyś mieli dobre wyroby teraz to jest masówka jak morliny ja już tego chłamu nie kupuje
    Odpowiedz Przenieś Oceń: 3 1
  • PAUL MARK 2024-12-05 14:32:09 178.183.*.*
    Stek Warmiok z bawoła warmińskiego
    Odpowiedz Przenieś Oceń: 8 1
  • Terra 2024-12-05 12:51:50 188.146.*.*
    No nie żartujcie ! Produkcja na duza skale korzysta z konserwantow, rożnych poprawiaczy smakowychPrzetworstwo poza malymi firmami rodzinnymi to raczej słaba wizytówka .
    Odpowiedz Przenieś Oceń: 10 2

www.autoczescionline24.pl