Dziś jest: 23.04.2024
Imieniny: Jerzego, Wojciecha
Data dodania: 2023-07-08 07:05

Krzysztof Brągiel

Kurczakiem powalczą o byt. Olsztyńska restauracja wegetariańska wprowadza mięso do menu

Kurczakiem powalczą o byt. Olsztyńska restauracja wegetariańska wprowadza mięso do menu
Popularna wegetariańska restauracja na starym mieście w Olsztynie dodała do menu dania z mięsem. Nie podoba się to niektórym klientom
Fot. Green, Pexels

Staromiejski lokal, słynący z kotletów sojowych i innych wege przysmaków, dodał do oferty dania z mięsem. Jak tłumaczą właściciele, chodzi o ratowanie obrotów firmy. Nie dla wszystkich obecność w menu penne z kurczakiem jest jednak do zaakceptowania.

reklama

Restauracja Green wcześniej należała do sieci Green Way, która została zlikwidowana 5 lat temu. - Zostaliśmy sami - podkreślają właściciele w mediach społecznościowych. Działanie na własną rękę, a także zapaść całej branży spowodowana pandemią, sprawiły, że lokal ma duże problemy z zarabianiem.

Zauważyliśmy znaczny spadek liczby gości oraz obrotów firmy. Koszty utrzymania pracowników, opłaty za prąd, gaz, wodę i inne wydatki znacznie wzrosły. Stanęliśmy przed dylematem: albo zamknąć lokal, albo wprowadzić pewne zmiany

- czytamy w facebookowym oświadczeniu firmy.

Sposobem na rozwiązanie kłopotów finansowych mają być mięsne dania w karcie. Nie jest ich dużo. Chodzi m.in. o penne z kurczakiem, spaghetti bolognese czy filet z piersi kurczaka z frytkami i zestawem surówek. - Mamy dwie oddzielne kuchnie w naszym lokalu - w jednej z nich przygotowywane są dania mięsne, a w drugiej wege – tłumaczą przedsiębiorcy.

Nie wszystkich argumenty restauratorów przekonują. Część klientów czuje się oszukana i zapowiada bojkot firmy. - Niestety już nie skorzystam, dopóki będą takie eksperymenty – zapowiada jedna z niezadowolonych klientek. - Totalny brak szacunku – dodaje inna miłośniczka zielonego jedzenia.

Właściciele restauracji mówią o „fali nienawiści”, która spłynęła na nich po modyfikacjach w menu. Restauratorzy podkreślają, że w dzisiejszych czasach prowadzenie biznesu w branży gastronomicznej to duże wyzwanie. - Chcielibyśmy zachęcić młodych ludzi, którzy tak gorąco wyrażają swoje opinie, do otwarcia własnego lokalu – punktują krytyków.

Nie wszyscy jednak podchodzą do zmian negatywnie. „Dla każdego coś dobrego” - cieszy się pani Justyna. Inni dodają, że osoby, które preferują dania wege jak i mięsożercy, będą mogli pójść na wspólny, rodzinny obiad.

Drodzy Goście, W odpowiedzi na Wasze niezadowolenie dotyczące naszej decyzji o wprowadzeniu mięsnego menu, chcielibyśmy...

Opublikowany przez Green Środa, 5 lipca 2023

Komentarze (29)

Dodaj swój komentarz

  • Lofix 2023-07-10 08:51:54 5.173.*.*
    Nie ma jak schabowy z piersi kurczaka w wegańskiej knajpie :)
    Odpowiedz Przenieś Oceń: 5 2
  • EwelinaTerlecka 2023-07-10 08:03:51 188.125.*.*
    A mi się wydaję, że ten lokal po prostu nie ma żadnego pomysłu na menu. Trochę tego, trochę tamtego, każdemu chcą zrobić dobrze, a skończy się tak, że wszystko będzie byle jak. Taki McDonald's w gruncie serwuje w kółko to samo. I ma kolejki. Nie ma co szukać naokoło winnych, że hejtują, że powinni otworzyć własny lokal.
    Odpowiedz Przenieś Oceń: 3 1
  • EwelinaTerlecka 2023-07-10 07:58:56 188.125.*.*
    "Chcielibyśmy zachęcić młodych ludzi, którzy tak gorąco wyrażają swoje opinie, do otwarcia własnego lokalu." Dlaczego młodzi ludzie mają otwierać lokale? Mają prawo wyrazić swoją opinię i mają prawo wybrać gdzie iść i gdzie wydać swoje pieniądze. I nie muszą do tego otwierać własnego lokalu.
    Odpowiedz Przenieś Oceń: 5 4
  • Michał 2023-07-09 22:05:59 195.136.*.*
    Słuchajcie , nie wiem jak to wygląda w innych krajach Ale co do Polski moje spostrzeżenia odnośnie ugrupowań LGBT..I wegetarian,wegan są takie że ich głównym hasłem jest TOLERANCJA!!! Tylko że TOLERANCJA w jedną stronę. Ich trzeba tolerować itd ale już w drugą stronę to nie działa. Nie mają tolerancji dla innych ludzi,religia i poglądów np żywieniowych. Są bardzo agresywni i całkowitym zaprzeczeniem Tolerancji. Hipokryzja Level master.
    Odpowiedz Przenieś Oceń: 13 7
  • Adas 2023-07-09 18:28:35 2a00:f41:835:*
    Kurczaki góra🙂
    Odpowiedz Przenieś Oceń: 3 4
  • Robert 23 2023-07-09 15:38:18 31.0.*.*
    Myślę ,że restauracja miała rację ,że wprowadziła dania mięsne z kurczaka .Tu nowy brak tolerancji .Jak się nie podoba to trzeba gotować w domu i zobaczy taki konsument ile to kosztuje i pracy.Zachecam do gotowania .Prostsze niż się by wydawało na dwa dni można ugotować
    Odpowiedz Przenieś Oceń: 2 2
  • Buuuuuuu 2023-07-09 14:02:40 46.11.*.*
    I tyle jesli chodzi o prawdziwosc veganskich ruchow- sa ok do momentu kiedy moda nie ustapi glodowi kasy :)
    Odpowiedz Przenieś Oceń: 5 3
  • X 2023-07-09 11:40:20 2a00:f41:8b6:*
    Jedzenie dobre choć nie jestem vege ale menu powinno się zmieniać częściej pozdrowienia
    Odpowiedz Przenieś Oceń: 1 0
  • ygrek 2023-07-08 22:54:38 217.182.*.*
    Tolerancja i hipokryzja wyznawców religii wege w pełnej krasie. Zwierzęta nie tkną ale człowieka to by zabili.
    Odpowiedz Przenieś Oceń: 13 6
  • Joasia 2023-07-08 18:52:02 5.173.*.*
    Nie ma to jak schabowy
    Odpowiedz Przenieś Oceń: 8 4
  • jmm 2023-07-08 16:12:12 93.105.*.*
    Ta wiadomość zmieniła moje życie. Na serio nic ważeniejszego nie dzieje się w Olsztynie?
    Odpowiedz Przenieś Oceń: 3 1
  • .R.O. 2023-07-08 15:17:59 178.42.*.*
    To te wege to jedzenie, czy wyznanie? Bo niektórzy bojkotują, czują się oszukani itd.
    Odpowiedz Przenieś Oceń: 9 5
  • Drapieżniki Lubią Noce Ce Certyfikaty 2023-07-08 13:46:32 46.205.*.*
    Pod Makdonaldem na knosaly bezdomne paszporciakow najczęściej ukraińskiej narodowości albo po ORMO Repatrianci z tego kraju ulotki tej restauracji biorę nie zeStarego Miasta i busik kolportujacy za dworcem zachodnim nie jest z Dwumiesiecznika Trackiego tylko innego dwuskladaka szwedzko żydowskiego.
    Odpowiedz Przenieś Oceń: 2 18
  • Drapieżniki Lubią Noce Ce Certyfikaty 2023-07-08 13:31:00 46.205.*.*
    Kto się pod tym podpisze . Czy gromadka bezdomnych paszporciakow rozdających na Grunwaldzkiej aż prawie do samego Mc'donalda ulotki z menu tej restauracji nie przez Greena drukowane. No i nie też przez Tracki Dwumiesięcznik.
    Odpowiedz Przenieś Oceń: 1 14
  • Taki 2023-07-08 12:51:57 37.7.*.*
    Walczyć o byt można po za Olsztynem. Tutaj to walka o mniejsza nędzę
    Odpowiedz Przenieś Oceń: 5 3
  • Japrdl 2023-07-08 12:07:18 88.156.*.*
    Ten syf jeszcze nie zbankrutował? Oni idą na dno, załoga okrojona, umów o pracę prawidłowych nie ma nikt, kto normalny chciałby pracować w takich warunkach? Niech upadają
    Odpowiedz Przenieś Oceń: 8 7
  • Swój 2023-07-08 10:07:44 5.173.*.*
    Ubery bolty i inne takie rozwalą gospodarkę od środka nie trzeba imigrantów ,patologia na rowerach w samochodach rozwozi jedzenie i ludzi nie placąc danin państwu.A resaurator musi za to przepraszac klientow bo nie wyrabia . Wpadnę na kurczaka wprowadzić jeszcze jak w dawnej kasztelance grzanca z miodem ,trzymam kciuki .
    Odpowiedz Przenieś Oceń: 13 8
  • Stasiek 2023-07-08 07:18:17 5.173.*.*
    Zamiast wydumanego bojkotu, jadaj czesciej, to nie beda musieli zmieniac menu.
    Odpowiedz Przenieś Oceń: 14 4

www.autoczescionline24.pl