Smak Warmii i Mazur

Startuje cykl imprez mających na celu promowanie naturalnej, tradycyjnej żywności z regionu Warmii i Mazur. Będzie smacznie!

Pierwsza z cyklu imprez, promujących żywność naturalną, tradycyjną, związaną z naszym regionem - rusza już jutro, 16 kwietnia. Regionalny Jarmark Wielkanocny w Olsztynku, będzie doskonałą okazją do nabycia pisanek, palm i wielkanocnych smakołyków. Ponadto w programie znalazły się liczne konkursy, widowiska obrzędowe, występy artystyczne, czy warsztaty rękodzieła. Start – godzina 12.00.

W kalendarzu na 2011 rok znalazło się w sumie 20 imprez, większa część z nich odbywała się już w poprzednich latach. W poszczególnych miastach będzie można spróbować potraw z ziemniaków, ryb, dziczyzny, drobiu, mięsa wieprzowego czy wołowego oraz pierogów. Podczas spotkań nie zabraknie konkursów kulinarnych, w których udział biorą najlepsi kucharze.

Regionalnych potraw można spróbować także w restauracjach, należących do sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”. Obecnie znajduje się w niej ponad 100 przedsiębiorstw.

Zobacz kalendarz imprez

 

Źródło: inf. organizatora/własne

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz