Powiat Olsztyński wspólnie z partnerami (gminą Olsztyn, gminą Biskupiec i powiatem Braniewskim) postanowił sięgnąć do bogatych tradycji piwowarskich regionu i przypomnieć w atrakcyjnej formule silne związki Warmii z dziedzictwem browarniczym.
- Dzięki różnorodnym i komplementarnym działaniom festiwal będzie promował Warmię w kilku nietypowych aspektach, rozpoczynając od piwno-historycznego przez edukacyjny, kulturalny i kulinarny – mówi Mariusz Kwas, dyrektor promocji w olsztyńskim starostwie.
Festiwal to nowy produkt regionalny, który za sprawą swojej niszowości i oryginalności ma szanse, co roku ściągać na Warmię rzesze odbiorców.
- Co prawda ze względu na późny termin przyznania pieniędzy unijnych premierowa edycja odbędzie się na przełomie września i października, kiedy pogoda potrafi płatać figle, ale kolejne dwie edycje odbędą się już w pełni sezonu, czyli od czerwca do sierpnia – mówi Mariusz Kwas.
Pierwsza impreza festiwalowa odbędzie się w najbliższy weekend 29-30 września w Braniewie (amfiteatr i jego okolice oraz Braniewskie Centrum Kultury). Kolejne imprezy zaplanowano na weekend 6-7 października w Biskupcu (amfiteatr i jego okolice, Biskupiecki Dom Kultury i budynek browaru) oraz 13 października w Olsztynie (Targ Rybny, okolice starego ratusza i sala kameralna pod amfiteatrem).
Program festiwalowy jest bogaty, każdy powinien znaleźć coś interesującego dla siebie. W Przeglądzie Kapel Piwny(cznych) zagrają interesujące zespoły z kraju i regionu (m.in. Daab, Apteka, Hurt, Bracia Figo Fagot, Cała Góra Barwinków, Czerwone Gitary, Maciej Miecznikowski, Systu, Rockerfeler, Taxi, Messa, Sztof). Na ciekawe eksponaty i dokumentacje historyczne dotyczące browarów z Warmii i Mazur będzie można trafić w Warmińskim Objazdowym Muzeum Piwowarstwa. Domowi piwowarzy pokażą „na żywo” jak uwarzyć złocisty trunek w warunkach domowych, a prywatni kolekcjonerzy zaprezentują swoje kolekcje etykiet, podstawek i innych piwnych gadżetów.
- Publiczność festiwalowa będzie mogła też popróbować warmińskich przekąsek piwnych, czyli fafernuchów - słodkich pierników na miodzie z pieprzem i słonych ciasteczek nowolatek – podkreśla Paweł Błażewicz, miłośnik browarnictwa zaangażowany w organizację festiwalu. – Takie tradycyjne przekąski znane kiedyś w naszym regionie są na pewno zdrowsze niż tradycyjne chipsy i paluszki.Z tradycyjną regionalną żywnością (ryby, miody, pieczywo, mięso, wędliny, garmaż) wystawią się producenci z sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmii, Mazur i Powiśla.
We wszystkich miastach będzie można obejrzeć filmy fabularne i dokumentalne związane z tematyka piwną. Hitem festiwalu może się okazać specjalne piwo marcowe według receptury z XV-wieku z Braniewa, które specjalnie na imprezę uwarzył Browar Kormoran. Uczestnicy będą mogli też podegustować piw domowych. W Biskupcu dodatkową atrakcją będzie możliwość zwiedzania nieczynnego browaru.
- Będzie można też popróbować swoich sił w warsztatach ceramicznych, gdzie nagrodami będą gliniane kufle i kufelki festiwalowe – dodaje Mariusz Kwas. – Liczymy, że w dłuższej perspektywie działania festiwalowe przyczynią się także do znalezienia sensownych inwestorów dla nieczynnych browarów na Warmii w Biskupcu czy Braniewie.
Organizatorzy festiwalu chcą, by w naszym regionie ponownie nauczono się pić i doceniać lokalne trunki, może wtedy – istniejące budynki po nieistniejących już browarach w Biskupcu i Braniewie znajdą inwestorów, którzy dostrzegą w małym browarze ogromny potencjał biznesowy!
Komentarze (0)
Dodaj swój komentarz