[OPINIE] Budujemy mosty dla pana starosty, za jego pieniądze

[OPINIE] Budujemy mosty dla pana starosty, za jego pieniądze
Fot. Łukasz Kozłowski / Olsztyn.com.pl

Wiele emocji i kontrowersji wzbudziła informacja że budżet Olsztyna, podobnie jak i wielu innych samorządów ucierpi z powodu zmniejszania obciążeń podatkowych, jakie w ramach swojego programu wyborczego prezentuje rządzące PiS - "Jak obniżenie podatków wpłynie na miasto? Będzie trzeba zrezygnować z inwestycji". Posypały się w tej sprawie liczne komentarze. Niestety w większości jakby nie na temat.

Konstrukcja obniżki podatku PIT jest prosta: miast 18% mamy zapłacić tylko 17%. Niby wszystko świetnie. Tyle, że rządzący jakby zapomnieli, iż właśnie wpływy z PIT to jeden z fundamentów budżetów samorządowych. A więc można powiedzieć, że rządzący niby obniżają podatek, ale w taki sposób by rząd jak najmniej to odczuł.

Komentujący skupili się jednak nie na informacji przekazywanej przez prezydenta. Komentarze aż puchną od argumentów w stylu: lepiej gospodarzyć, a nie narzekać. Komentujący „tewu” to nawet zasugerował wręcz, że władze miejskie Olsztyna powinny raczej zadbać o wyższe dochody mieszkańców miasta. Ciekawe jak miałby to prezydent miasta uczynić? To tak jakby kazać kotu szczekać. Efekt byłby identyczny, bo i prezydent miasta ma tyle do naszych zarobków co i kot do szczekania. Chyba, że komentator sugeruje znaczne powiększenie stanu liczbowego urzędników przy równie znacznej podwyżce urzędniczych pensji. Ale taka sugestia byłaby przeciw innym komentarzom, gdzie zarzuca się władzom miasta zbyt wielkie zatrudnienie w magistracie.

Władze centralne (celuje w tym kierunku obecna ekipa) nie jeden już raz próbują realizować swoje cele kosztem nie swoim. Tu akurat odbywa się to kosztem samorządu. Dalsza tego rodzaju polityka pewnie może doprowadzić do tego, że samorząd będzie co najwyżej miał środki na wypłaty dla urzędników. Tak jest choćby na Litwie, gdzie samorządy o każdą prawie inwestycję muszą żebrać w stolicy. Może i dla miłośników centralistycznych zapędów rządowych jest to model właściwy, ale chyba nie taka była idea samorządu. Nota bene ciśnie się tu na usta pytanie: dlaczego władza obniża PIT bez ruszania stawki VAT. A odpowiedź jest dość prosta: VAT to dochody budżetu centralnego, a PIT to jedna z ostoi budżetów samorządowych. Bo jak się okazuje zawsze i najwygodniej jest naprawiać świat (czytaj: zmniejszać podatki) nie ze swoich środków.

Komentarze (23)

Dodaj swój komentarz

  • Hala 2019-09-20 21:11:02 37.47.*.*
    Olsztyn zadłużony jest od lat. Niech prezydent nie zasłania swojej nieudolnosci i bledów atakujac rzad i wykorzystujac biedne dxieci zabierajac im.lekcje basenu ( serio? Ile to kosztuje miasto?). Jakos pieniadze dla strajkujacych nauczycirli to grzymowicz zbalazł choc to bezprawne!! Dla trujacej nas spalarnii tez znajdxie!! Dotacje rzadowe dla samorzadow sa co roku coraz wieksze. Ale prezydent zamiast sciagac inwestorow, pzedsiebiorcow woli stawiac placyki, laweczki, sciezki ladowac kase w najdozsza komunikacje jaka sa tramwaje. Jakie warunki stworzyl do pracy dla mlodych ludzi?? Tu sie tyra za najnizsza krajowa a jedyne co tu powstaje to nowe galerie handlowe i bloki dewelopeskie. Sam zagrsnicxny kapitał., szemrane przetargi i wykonawcy. A teraz żali sie ze nie bedxie mial jak sciagac z mlodych ludzi podatku?? Chamstwo i hipokryzja!
    Odpowiedz Oceń: 1 1 Zgłoś treść
  • zorientowana 2019-09-17 07:49:31 213.184.*.*
    Brawo! Panie Krzysztofie zwięźle i rzeczowo napisany tekst. W jasny sposób objaśnił Pan jak to działa. Proszę nie przejmować się opiniami ludzi, którzy nie potrafią analizować rzeczywistości. Gratuluje odwagi. W tych czasach to bardzo cenne!
    Odpowiedz Oceń: 1 5 Zgłoś treść
  • anonim 2019-09-16 11:07:56 83.14.*.*
    Redaktorku. Trzeba było mierzyć siły na zamiary a nie odwrotnie. Dlaczego Twoj prezydent nie ujawni czy rzeczywiscie tramwaje sa rentowne ?Dlaczego nie chce polazać jaki jest dochód z wykupionych biletów w stosunku do poniesionych kosztów. Jestem więcej niż pewien, że do utrzymania linii tramwajowych jest dokładane tak jak do lotniska w szymanach. Nikt tu nie każe kotu szczekać tylko dobry gospodarz tak prowadzi iwestycje ze minimalizuje wszelkie koszty jakie moga pwstac a nie buduje cos co tak naprawde mozna bylo zastapic dokupieniem nowoczesnego taboru. Poa tym najpier nalezy sie skupic na rozbudowie i remoncie drog ulic chodnikow a nie zakorkowac miasto, pozwezac gdzie sie da ulice po to zeby na sile przesadzac mieszkancow z samochodu do autobusu tramwaju czy na rower miejski. Ludzie maja swoj rozum i jak beda chcieli to skorzystaja z komunikacji publicznej. Nie pozdrawiam tuby prezydenta i wladzy ktora osiem alta rzadzila.
    Odpowiedz Oceń: 9 5 Zgłoś treść
  • Krzych 2019-09-15 21:50:29 83.9.*.*
    Nie w temacie,ale b.ważne. Zaczynają się zimne dni. Ludzie będą pelić w piecach byle czym. W takim chemicznym smrodzie napewno półmaratone był by niezdrowy. Dajtki są najbardziej śmierdzącym osiedlem w Olsztynie. Kochani strażnicy miejscy, proszęo bezwzględną walkę z trucicielami.
    Odpowiedz Oceń: 8 0 Zgłoś treść
  • 19855Robert 2019-09-15 18:51:07 5.173.*.*
    w przypadku Olsztyna trzeba powiedzieć otwarcie Olsztyn bankrutem jest tyle że nikt oficjalnie tego nie powie tylko mam pytanie jakie beda koksekwencje bankrudztwa dla mieszkanca Olsztyna ? Gdy MOPS zatrzyma wypłate świadczeń juz wtedy się zacznie
    Odpowiedz Oceń: 8 1 Zgłoś treść
  • tewu 2019-09-15 15:46:10 88.156.*.*
    Panie Redaktorze Szczepanik, nic się u Was nie zmienia. Wyrwać z kontekstu, dodać własną interpretację, wyszydzić i obśmiać. Tytułuje Pan ten wątpliwy merytorycznie artykuł mianem "Opinia". To niech Pan nie podpiera się innymi dla udowodnienia swoich racji. Szczególnie gdy oni nie mają takich jak Pan możliwości odniesienia się do Pana "twórczości". Ale w jednym się z Panem zgadzam - szybciej doczekamy się szczekającego kota niż momentu, w którym nasz Pan Prezydent będzie miał na cokolwiek wpływ. Pozdrawiam i życzę Panu udanej niedzieli.
    Odpowiedz Oceń: 15 7 Zgłoś treść
  • temu 2019-09-15 15:36:19 82.139.*.*
    No i znowu temu tewu się dostało...Pyskaty on...
    Odpowiedz Oceń: 4 0 Zgłoś treść
  • Babcia 2019-09-15 08:37:34 37.47.*.*
    W dawnych czasach osoba której powierzono funkcję Prezydenta jak nie radziła sobie w rządzeniu to z dnia na dzień zostaną odwołana. Nie biegała po mediach i lamentowała. Miała pomagać mieszkańcom a nie szukać poparcia dla swoich szalonych pomysłów w prasie czy w telewizji. Dzisiaj nieudolne rządzenie ukrywa się za koalicją, czyli za grupą ludzi którzy naciskając na Prezydenta załatwiają swoje interesy kosztem mieszkańców. To nie jest demokracja posrednia. To wynaturzenie demokracji. Dużo samozachwytu i szukania poklasku. Chyba więcej czasu poświęca Prezydent na szukanie taniego wsparcia niż na analizę i myślenie koncepcyjne. Takie mamy czasy. Takich mamy słabeuszy.
    Odpowiedz Oceń: 22 9 Zgłoś treść
  • Krzych 2019-09-15 08:22:05 83.9.*.*
    Dużo inwestycji w Olsztynie było zbędnych. Ścieżki nad jeziorem Długim w części miejskiej potrzebne. Ale cześć tzw.leśna to porażka. B.dobre,naturalne drogi zastąpiono klepiskiem. Naprawy wymagało ok. 40 m, reszta niepotrzebna. Roboty ziemne trudno oszacweć,tysiące złotych utopiono w glinie.
    Odpowiedz Oceń: 14 6 Zgłoś treść
  • GrzymMusiOdejść 2019-09-14 23:28:33 83.9.*.*
    A moglibyście napisać wprost, że Wy jako hmmm... "niezależne" media uważacie, że Polacy nie powinni płacić niższych podatków? Musicie lamentować razem z ratuszem? Jakoś nikt nie chce spojrzeć na pozytywny aspekt zmniejszenia podatków. Znowu "niezależne" media będą stawać po stronie urzędów i prezydenta a nie po stronie kilkudziesięciu tysięcy mieszkańców Olsztyna. Niech Grzymowicz wycofa się z poronionych inwestycji to znajdzie się kasa. Jak Dywity dały ciała z obwodnicą to nie należy się im milion od mieszkańców Olsztyna na dokumentację. Dlaczego Olsztyn ma finansować wodociągi dla osiedla w Dywitach? Po co uparcie pchać się w tramwaje skoro taniej jest utrzymać coraz bardziej popularne elektryczne autobusy.
    Odpowiedz Oceń: 20 8 Zgłoś treść