Dr inż. Aleksander Surażyński był wieloletnim pracownikiem naukowym Wydziału Nauki o Żywności oraz Biura Współpracy Międzynarodowej Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.
Miał na swoim koncie ponad 20 mleczarskich patentów. Był wśród nich np. popularny serek grani. Surażyński przez lata był ekspertem FAO czyli Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa. W Indiach, Chile, Kolumbii, Wenezueli, czy w Botswanie wdrażał nowe technologie w mleczarstwie.
W roku 2022 był pierwszym Polakiem, który otrzymał prestiżową nagrodę przyznawaną przez Międzynarodową Federację Mleczarską – IDF Award. Olsztynianin został doceniony za swój dorobek naukowy i wdrożeniowy oraz za osiągnięcia w skali światowej.
Surażyński zmarł 23 września. Uroczystości pogrzebowe zasłużonego naukowca odbyły się w miniona sobotę (11 października). Po mszy świętej w małym kościele pw. Matki Bożej Różańcowej na olsztyńskich Dajtkach, Aleksander Surażyński spoczął na cmentarzu przy ul. Poprzecznej.
Komentarze (1)
Dodaj swój komentarz