Celem konkursu jest doskonalenie umiejętności praktycznych, rozwijanie uzdolnień i zainteresowań kulinarnych młodzieży. Konkurs kształtuje u uczniów twórcze postawy oraz promuje nowoczesną kuchnię polską. Przyczynia się też do promowania młodych adeptów sztuki kulinarnej wśród pracodawców – relacjonuje Elżbieta Michalec organizatorka konkursu. Młodzi ludzie wkładają wiele wysiłku w przygotowania do konkursu. Starają się pokonać konkurentów w szlachetnej rywalizacji, by zostać zwycięzcą.
Uczestnikami będą najlepsi uczniowie wyłonieni w eliminacjach szkolnych. Weźmie w nim udział dziesięć dwuosobowych zespołów ze szkół gastronomicznych z: Braniewa, Elbląga, Ełku, Giżycka, Gołdapii, Mrągowa, Olsztyna, Szczytna, Lidzbarka Warmińskiego. W ostatniej XV edycji uczniowie ZSG-S zajęli I miejsce, co zgodnie z regulaminem, zobowiązuje do przygotowania kolejnego finału.
Tematem konkursu jest „Nowoczesna, kreatywna kuchnia polska – danie główne z kaczki z jabłkiem i pietruszką w tle”. Zespoły mają wykonać 4 porcje dania w czasie 80 minut. Ekipy będą pracować w dwóch turach. Stanowiska pracy i kolejność startu będzie losowana na odprawie uczestników. Ekipy będzie oceniać jury techniczne i jury degustacyjne. Jury, oprócz sprawdzania umiejętności kulinarnych, kreatywności i zdolności technicznych, oceni także sposób prezentacji każdego dania.
Do uczestnictwa w jury zaproszono znanych mistrzów sztuki kulinarnej: Karola Okrasę, Dariusza Strucińskiego, Andrzeja Bałdygę, Grażynę Uścinowicz. Konkurs będzie okazją do zaprezentowania nowo otwartych, nowocześnie wyposażonych pracowni technologicznych olsztyńskiego ''Gastronomika''.
Uroczyste rozpoczęcie konkursu planuje się na godzinę 9.00, a zakończenie i ogłoszenie wyników planowane jest na godz. 14.00. Podczas trwania konkursu odbędą się pokazy kulinarne i degustacje.
Komentarze (0)
Dodaj swój komentarz