Wyróżniony w kategorii projektów specjalnych został warmiński dwósłój śledziowy, czyli pasztet ze śledzia. To wyrób gospodarstwa rybackiego w Gadach (gm. Dywity), a także element promocji regionu w ramach projektu "Szlaku Świętej Warmii".
- Wręczenie nagród odbyło się przy okazji otwarcia Międzynarodowych Targów Turystycznych w Poznaniu – powiedział Szalkiewicz.
W trakcie przygotowywania pasztetu ze śledzia, został do niego dodany boczek. W ten sposób powstał forszmak warmiński. Śledzie wykorzystane w przysmaku pochodzą z Fromborka. Można go zakupić w Gadach.
- Ja jestem w stanie zaproponować każdej restauracji czy barowi listę produktów regionalnych, aby zbudować menu w oparciu o nasze pomysły – mówił.
I kontynuował: - Kuchnia regionalna na całym świecie cieszy się powodzeniem.
Wojciech Szalkiewicz zachęcał także do kupna i próbowania lokalnych produktów od regionalnych producentów.
Inne kwestie poruszone w rozmowie:
- inne inicjatywy kulinarne "Szlaku Świętej Warmii",
- kuchnia oraz napoje Warmii i Mazur
Komentarze (0)
Dodaj swój komentarz