Dziś jest: 12.10.2025
Imieniny: Edwina, Eustachego
Data dodania: 2025-10-12 19:24

Oliwia Jaroń

Jakie są przysmaki kuchni warmińskiej? Rozmawiamy z rzecznikiem Starostwa Powiatowego w Olsztynie, Wojciechem Szalkiewiczem

Starostwo Powiatowe w Olsztynie otrzymało wyróżnienie w tegorocznej edycji konkursu Róża Regionów - Najlepsze Projekty Turystyczne Promujące Polskie Produkty Turystyczne, organizowanego przez miesięcznik "Wiadomości Turystyczne". Gościem studia wideo Olsztyn.com.pl był Wojciech Szalkiewicz, rzecznik prasowy tej instytucji, który opowiedział więcej o tym sukcesie i innych inicjatywach "Szlaku Świętej Warmii".

reklama

Wyróżniony w kategorii projektów specjalnych został warmiński dwósłój śledziowy, czyli pasztet ze śledzia. To wyrób gospodarstwa rybackiego w Gadach (gm. Dywity), a także element promocji regionu w ramach projektu "Szlaku Świętej Warmii".

- Wręczenie nagród odbyło się przy okazji otwarcia Międzynarodowych Targów Turystycznych w Poznaniu – powiedział Szalkiewicz.

W trakcie przygotowywania pasztetu ze śledzia, został do niego dodany boczek. W ten sposób powstał forszmak warmiński. Śledzie wykorzystane w przysmaku pochodzą z Fromborka. Można go zakupić w Gadach.

- Ja jestem w stanie zaproponować każdej restauracji czy barowi listę produktów regionalnych, aby zbudować menu w oparciu o nasze pomysły – mówił.

I kontynuował: - Kuchnia regionalna na całym świecie cieszy się powodzeniem.

Wojciech Szalkiewicz zachęcał także do kupna i próbowania lokalnych produktów od regionalnych producentów.

Inne kwestie poruszone w rozmowie:

  • inne inicjatywy kulinarne "Szlaku Świętej Warmii",
  • kuchnia oraz napoje Warmii i Mazur

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz