Dziś jest: 25.04.2024
Imieniny: Jarosława, Marka
Data dodania: 2022-05-16 12:42

Redakcja

Frytki z piekarnika - sposób na zdrowy fast food

Frytki z piekarnika - sposób na zdrowy fast food
Zdjęcie ilustracyjne
Fot. Materiał Partnera

Frytki, fryteczki, frytunie... Kto nie lubi frytek? I nie dotyczy to wyłącznie dzieci. Chrupiące frytki mają swoich wiernych fanów również wśród dorosłych. Jak twierdzi wielu z nich - są po prostu uzależniające. Z tego też wynika ich globalna popularność. Można je dostać nie tylko w miejscach typu fast food. Wiele restauracji również decyduje się je wprowadzić do karty dań, choć niekoniecznie smażone na głębokim tłuszczu. Wariacji na przepis na super frytki z różnego rodzaju ziemniaków jest bowiem niezliczona ilość. A to w jakiej formie trafią na stół, jest wyłącznie kwestią fantazji.

reklama

Frytki to nic innego jak obrane ziemniaki zazwyczaj smażone na oleju lub pieczone w piekarniku. Ich historia zaczęła się w Belgii skąd zawędrowały w zasadzie do każdego zakątka świata. Niestety jak to zwykle w życiu bywa - to co smaczne, nie zawsze oznacza dobre dla zdrowia. Największą i chyba jedyną wadą frytek jest ich kaloryczność i negatywny wpływ na kondycję organizmu. Czemu więc zawdzięczają swoją sławę i czy zawsze muszą być niezdrowe?

1. Frytki, czyli sposób na pokrojone ziemniaki
2. Frytki z oleju - kuszą, ale szkodzą zdrowiu
3. Przepis na domowe frytki z piekarnika
4. Chrupiące frytki z piekarnika - co zamiast ziemniaka?
5. Frytki na diecie

Frytki, czyli sposób na pokrojone ziemniaki

Klasyczne, dostępne w restauracjach szybkiej obsługi, ale i domowe frytki, to te w kształcie łódeczek. Standardowo serwuje się je jako dodatek do dania, ale też swobodnie mogą pełnić rolę samodzielnego dania - przekąski. Najlepsze frytki znane na całym świecie to takie, które mają chrupiącą skórkę z zewnątrz, a w środku są cudownie miękkie. Są jednak i takie, które odbiegają od tego co popularne, bo mają własny, fajny przepis. Domowe frytki z piekarnika również mogą różnić się od standardu, choćby ze względu na plastry grubości niejednolitej lub kształt. Nie muszą to być łódeczki. Ziemniaczki można przygotować w formie połówek, karbowane, cienkie lub wedges. Sposób obróbki to wyłącznie kwestia indywidualna.

Frytki z oleju - kuszą, ale szkodzą zdrowiu

Frytki z piekarnika to nie to samo co frytki smażone na oleju z burgerowni. Różnice można znaleźć nie tylko w smaku, ale i w tym, że są kaloryczne. Ich problemem jest nadmierna ilości tłuszczu. Częste spożywanie frytek może prowadzić do chorób układu krążenia, a przez wzrost poziomu cholesterolu we krwi, być przyczyną problemów z sercem, cukrzycą i w konsekwencji z otyłością. Dlatego alternatywą dla popularnych fast foodów w tej formie są frytki z piekarnika.

Przepis na domowe frytki z piekarnika

Biorąc pod uwagę fakt, że frytki sprzedawane masowo na mieście są przesiąknięte olejem, chrupiące frytki z piekarnika, stanowią ich zdrowszą i ciekawszą alternatywę dla całej rodziny. I co ważne są równie pyszne. Najlepszy przepis na frytki z piekarnika to taki, który sprawdzi się zarówno latem, jak i zimą. Zimą można bowiem wykorzystać stare ziemniaki, które wystarczy obrać. W sezonie zaś, młode należy jedynie solidnie wyszorować. Najlepiej do przygotowania tej uwielbianej przez wszystkich przekąski, zastosować ziemniaki mączyste. Jedną z ważniejszych wskazówek, która sprawi, że będą chrupiące po wyjęciu z piekarnika jest moczenie pokrojonych ziemniaków w wodzie z lodem. Dzięki temu wypłukujemy skrobię. Po takiej 'płukance' przed włożeniem do piekarnika, należy je solidnie osuszyć ręcznikiem papierowym.

Chrupiące frytki z piekarnika - co zamiast ziemniaka?

Przepis na frytki z piekarnika jest też o tyle ciekawym pomysłem, że ziemniaki nie muszą być jedynie z dodatkiem soli i pieprzu. Przyrządzając je w piekarniku, można podbić ich smak i dodać ulubione przyprawy w tym np. zioła, podkoloryzować suszoną papryką lub kurkumą i posypać czarnym lub białym sezamem. Kombinacji jest naprawdę mnóstwo. Co istotne, przyrządzając je w ten sposób, nie ma konieczności wylewania nawet łyżki oleju. Ciekawą alternatywą dla frytek ziemniaków są te z innych warzyw. Młode ziemniaki mogą być zastąpione przez bataty, pietruszkę, seler i każde inne warzywo, dostępne w sezonie w warzywniaku.

Frytki na diecie

Pomysł na frytki z piekarnika to super przepis szczególnie dla osób na diecie niskotłuszczowej. A ich czas przygotowania to zaledwie kilka minut, by obrać i pokroić składniki. Oczywiście to czy do końca pozostaną mało kaloryczną przekąską, zależy tylko od nas. Bo nawet jeśli będą przyrządzone w piekarniku, a zaserwowane z majonezem lub innym sosem na wysokoprocentowej śmietanie, poziom kalorii znacząco wzrośnie. Dla porównania: 100 g frytek smażonych w głębokim tłuszczu to ok 330 kcal. Ta sama ilość frytek z piekarnika to już prawie połowa mniej, bo jedynie ok 172 kcal. Różnice są więc ewidentne, a te drugie są równie pyszne.

Przepis na frytki z piekarnika to z pewnością sposób na utrzymanie wagi i zdrowia, jedząc jednocześnie to, co się lubi najbardziej. To także pomysł na to, by przekonać dzieci do jedzenia zdrowszych warzyw bogatych w wartości odżywcze. Okazuje się bowiem, że nawet i tak popularny fast food jakim są frytki wcale nie jest skazany na zaliczenie go do 'nieodpowiednich dla osób odchudzających się. Wszystko jest bowiem kwestią znalezienia dobrego przepisu.

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz


www.autoczescionline24.pl