Cukier trzcinowy - podstawowe właściwości i zalety stosowania

Cukier trzcinowy - podstawowe właściwości i zalety stosowania
Zdjęcie ilustracyjne
Fot. Pexels

Cukier trzcinowy jest uznawany za zdrowszą alternatywą dla cukru brązowego oraz białego. Z racji tego można go zakupić w wielu supermarketach oraz sklepach osiedlowych. Jak wskazuje nazwa wytwarza się go z trzciny cukrowej. Ma bardzo charakterystyczny posmak (karmelowy) i występuje w wielu odmianach, m.in. pod postacią syropu lub kryształków. Dodatkowym atutem jest obecność kilku istotnych minerałów: selenu, wapnia, potasu i fluoru.

Cukier trzcinowy - czym właściwie się charakteryzuje?

Cukier trzcinowy znajduje coraz szersze zastosowanie w diecie przeznaczonej dla osób młodych i nieco bardziej dojrzałych. To dodatkowa energia do działania, którą organizm powinien przyjmować np. wczesnym rankiem. W ten sposób nie będzie się narzekało na brak sił. Cukier w tej wersji może być dodany do wielu różnych potraw i napojów. Wykazuje się dość dużym poziomem wilgotności, co przekłada się na lepszy smak ciast i wypieków. Korzystanie z cukru trzcinowego jest jak najbardziej wskazane wśród wszystkich zwolenników pysznych i oryginalnych deserów.

Trzeba pamiętać o tym, iż zaleca się, aby dzienna dawka takiego cukru nie przekraczała 100-200 kalorii. Kluczowe może być wsparcie doświadczonego dietetyka, który rozpisze zainteresowanym prawidłowy plan żywieniowy. Taki cukier zawiera w sobie sporą ilość węglowodanów, więc może pełnić nieocenioną rolę w jadłospisie sportowców amatorów oraz zawodowców (szczególnie przed ważnymi zawodami).

Cukier trzcinowy - do czego konkretnie pasuje?

Jak już zostało wspomniane cukier trzcinowy znajduje coraz większe zastosowanie w polskiej kuchni. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodawać go do swoich ulubionych ciast, ciasteczek i rozmaitych wypieków. To istotny składnik napojów orzeźwiających i chłodzących. Zainteresowani mogą z niego skorzystać w trakcie przygotowywania:

  • tiramisu,

  • lodów i sorbetów,

  • kawy i herbaty,

  • potraw mięsnych,

  • sałatek.

Warto docenić uniwersalność omawianego cukru trzcinowego. Jeśli domownicy jeszcze nigdy go nie próbowali czas najwyższy, aby to zmienić. Być może będzie to doskonała forma zastępstwa dla dobrze znanego cukru białego. Z pewnością podkreśli smak oraz aromat napojów i deserów.

Nie da się ukryć, że każda osoba, która zdecyduje się na sięgnięcie po cukier w wersji trzcinowej będzie mogła go wykorzystać w trakcie codziennego gotowania lub organizowania uroczystych spotkań. Cukier ma swoich zwolenników wśród osób w każdym przedziale wiekowym, lecz należy mieć pełną świadomość tego, iż nie można go spożywać w zbyt dużych ilościach. 

Artykuł sponsorowany

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz