Dziś jest: 29.03.2024
Imieniny: Eustachego, Helmuta
Data dodania: 2010-07-27 15:07

WeronikaPieloch

Wspólna inicjatywa piekarnicza

Wydział Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko Mazurskiego w Olsztynie, zaangażował się w promocję branży piekarniczej. Dzięki współpracy piekarzy i naukowców, jakość pieczywa ma ulec znacznej poprawie.

reklama
Podstawią porozumienia między Wydziałem Nauki o Żywności UWM, a spółką Polskie Piekarnie i Cukiernie jest nawiązanie kontaktów naukowo-badawczych, które mają przyczynić się do promocji branży piekarniczej. Celem współpracy jest także informowanie społeczeństwa o walorach odżywczych pieczywa.

Studenci Wydziału Nauki o Żywności będą mieli możliwość realizacji części swoich prac dyplomowych i inżynierskich w piekarniach na Pomorzu. Będą mogli również odbyć praktyki w zakładach piekarniczo-cukierniczych. Dzięki temu, studenci, już podczas swojej nauki, zdobędą doświadczenie, tak bardzo potrzebne na rynku pracy.

- Niewątpliwą korzyścią dla środowiska naukowego będzie poznanie aktualnych problemów branży piekarskiej i rozwój funkcji doradczej w tym zakresie - poinformowała dr hab. Iwona Konopka, prodziekan Wydziału Nauki o Żywności UWM.

Natomiast piekarze, dzięki współpracy z naukowcami z UWM, będą mogli pracować nad poprawą jakości pieczywa. W przeciwieństwie do innych gałęzi branży spożywczej, sektor piekarniczy nie podejmuje aktywnych działań promocyjnych i edukacyjnych. Dlatego też, władze wydziału mają nadzieję, ze porozumienie zapoczątkuje kampanię informacyjną dotyczącą nowych wyrobów piekarniczych. Jednym z nich jest pieczywo bezglutenowe, bardzo popularne w Europie, a wciąż trudno dostępne na polskim rynku.

Źródło: Actia Forum Ltd./własne

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz


www.autoczescionline24.pl