Prowadzenie własnej restauracji było marzeniem 42-letniej Estery. Niestety, okazało się, że po okresie wakacyjnym, w bistro zapanowały pustki i pojawiły się straty. Trzeba było także ograniczyć liczbę zatrudnionych osób: - Pracuję ja, pomaga mi moja mama, moja bratowa, no i jest Wojtek, mój mąż – powiedziała.
Wymarzonym menu 42-letniej kucharki były smaki regionalne: - To co ja bym tutaj chciała podawać, to się nie sprzedaje – skomentowała właścicielka.
***
***
W takiej sytuacji "Bistro Mateczka" zastała znana restauratorka, która na pierwsze wrażenie o lokalu skomentowała: - Horror. Wygląda to jak sierociniec w latach 30. Bida z nędzą.
I dodała: - To wszystko jest jak z więzienia. Ja nie wiem czy będę tu jadła.
Po skosztowaniu zaproponowanych dań m in. flaków i karkówki, Magda Gessler miała dla właścicielki lokalu wyjątkową propozycję: - Chcę zobaczyć jak mieszkasz i gotujesz u siebie w domu – zasugerowała. - Dlaczego nie? To w końcu kuchnia domowa.
Jak się okazało, restauratorka była zadowolona z zaserwowanych potraw, którym, mimo że było daleko do ideału, nie brakowało smaku i zdolności kulinarnych kucharki.
Chcąc wesprzeć 42-letnią Esterę w podawaniu dań regionalnych, Magda Gessler zadecydowała, że w nowym menu znajdzie się śledź po mazursku, cielęcina, sum afrykański oraz babeczki z lokalnej cukierni. "Bistro Mateczka" przeszło transformację w "Polną na Jaśminowej". Wnętrze przemalowano na kolorowo, a lokal oświetlono, aby był lepiej widoczny dla potencjalnych klientów.
Jedzenie okazało się sukcesem podczas kolacji próbnej. Po miesiącu restauratorka powróciła do "Polnej na Jaśminowej", będąc równie zadowolona z wrażeń smakowych. Usatysfakcjonowani okazali się również klienci lokalu, którzy licznie odwiedzają odmienione miejsce.
Właściciele po emisji wczorajszego odcinka nie mogą narzekać na pustki - jak mówią – "mają pełno zapytań o stoliki". Bez rezerwacji się nie obejdzie.
W "Polnej na Jaśminowej" można zasmakować polskiej, regionalnej kuchni. W obecnym, "porewolucyjnym" menu znajdziemy: śledzia po mazursku, krem z wiosennych warzyw, kotlet cielęcy, suma afrykańskiego oraz kruche babeczki. Dodatkowo, klasyczne dania mięsne, m in. schabowego czy devolay'a oraz zupy, np. rybną i flaki.
Przedział cenowy obejmuje od 25 do 65 zł za pozycję w menu.
Podczas nagrywania programu, Magda Gessler odwiedziła olsztyńską starówkę. Chętnie pozowała do selfie z fanami, a także wsparła lokalne kwiaciarki.
Przeczytaj również:
Magda Gessler zrobiła w Olsztynie taką ''kuchenną rewolucję'', że zamiast pizzerii jest... paczkomat
Komentarze (3)
Dodaj swój komentarz