Osłabione włosy – przyczyny utraty elastyczności i wypadania
Utrata od 25 do 100 włosów dziennie jest normalna. Jednak wypadanie ponad 100 włosów dziennie może być powodem do niepokoju i oznaką różnych problemów. Osłabienie pasm może mieć związek z wieloma czynnikami, w tym ze zmianami genetycznymi lub hormonalnymi, przewlekłym stresem, skrajnym zmęczeniem, zmianami emocjonalnymi.
Inne przyczyny gorszej kondycji włosów to:
-
starzenie się organizmu;
-
przyjmowanie niektórych leków np. antykoncepcja hormonalna;
-
palenie tytoniu i nadmierne spożywanie alkoholu;
-
niedostateczna ilość snu;
-
niewłaściwa pielęgnacja i uszkodzenia mechaniczne;
-
niezdrowy styl życia, w tym zła dieta.
Składniki mineralne i witaminy na włosy – odżywienie od wewnątrz
Okazuje się, że zdrowa, zbilansowana dieta jest ważna dla utrzymania pięknych włosów. Składniki odżywcze z pożywienia są transportowane przez krew w całym organizmie. Następnie docierają do skóry głowy i mieszków włosowych, odżywiając rosnący korzeń włosa. Szczególne znaczenie w tym procesie mają:
-
witamina B7 znana również jako biotyna, która pomaga zachować zdrowe, elastyczne, lśniące i mocne włosy;
-
cynk, który odgrywa ważną rolę w syntezie białek, a tym samym w tworzeniu keratyny i kolagenu, czyli cząsteczek budujących włókna włosów;
-
selen, który wspiera ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym i pomaga zachować zdrowe włosy;
-
żelazo, które odgrywa ważną rolę w prawidłowym transporcie tlenu w organizmie i natlenieniu komórek, także skóry głowy; przyczynia się też do zmniejszania uczucia silnego zmęczenia, które może prowadzić do wypadania włosów.
Nie można zapomnieć o przeciwutleniającym potencjalne antyoksydantów, takich jak witaminy A, C i E oraz składniki mineralne np. miedź i mangan, a także kwasy tłuszczowe omega-3. Włosy są często narażone na promieniowanie UV, zanieczyszczenia, chemiczne produkty do ich pielęgnacji i stylizacji itp. Dlatego dostarczając organizmowi składników odżywczych o działaniu antyoksydacyjnym, pomagasz chronić komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi stresem oksydacyjnym.
Dieta na mocne włosy – produkty, które warto uwzględnić
Zastanawiasz się, co jeść, aby wzmocnić włosy? Przede wszystkim:
-
pełnoziarniste produkty zbożowe bogate w cynk i witaminy z grupy B;
-
rośliny strączkowe (soczewica, ciecierzyca itp.) bogate w białka roślinne, witaminy z grupy B i żelazo;
-
tłuste ryby (sardynki, łosoś, makrela) jako źródła kwasów tłuszczowych omega-3, witaminy A i z grupy B;
-
owoce morza bogate w cynk i biotynę;
-
czerwone mięso i drób jako źródła żelaza i selenu;
-
migdały i orzechy włoskie obfitujące w witaminę E i cynk;
-
drożdże piwne i zarodki pszenicy jako doskonałe źródła białka, witamin z grupy B i miedzi;
-
szpinak, brokuły, truskawki i owoce cytrusowe dostarczające do organizmu witaminę C;
-
pomidory, marchew, dynia, morele, melony, które są bogate w witaminę A;
-
jaja i podroby, bo są źródłem selenu.
Jeśli z różnych powodów dieta nie jest w stanie zaspokoić zapotrzebowania organizmu na składniki odżywcze, warto rozważyć sięgnięcie po suplement diety.
Suplementacja na mocne włosy – wsparcie zdrowego stylu życia
Bez wzmacniania od wewnątrz włosy mogą słabnąć, tracić blask i szybciej wypadać. Jednak nie zawsze samo jedzenie wystarczy, żeby uzupełnić zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze. Czasami przeszkodą są np. diety wykluczające spożycie konkretnych produktów spożywczych alergie lub nietolerancje pokarmowe. Wówczas wsparciem mogą okazać się witaminy na włosy oraz składniki mineralne pomagające zachować ich zdrowy wygląd.
Najlepiej wybrać suplement diety, który w składzie ma przede wszystkim biotynę. Ta witamina jest jak „nawóz”, który wzmacnia włosy i stymuluje wzrost nowych, zdrowych pasm. Dobrym rozwiązaniem są również preparaty z kolagenem, którego naturalna produkcja spada wraz z wiekiem, co może prowadzić m.in. do utraty gęstości, blasku i elastyczności włosów.
Utrzymanie zdrowej diety lub spożywanie suplementów diety pomaga zadbać o dobrą kondycję włosów. Pamiętaj jednak, żeby nie pomijać odpowiednio dobranej pielęgnacji oraz dbać o zdrowy styl życia, zwłaszcza o regularną aktywność fizyczną i nawodnienie, które wspierają ogólny stan zdrowia.
Bibliografia
1. Styczeń P. (2015). Włosom na ratunek, Art of Beauty, Nr 2, s. 32-39.
2. Rozporządzenie Komisji (UE) NR 432/2012 z dnia 16 maja 2012 r. ustanawiające wykaz dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności, innych niż oświadczenia odnoszące się do zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci.
3. Winiarska-Mieczan A. i in. (2022). Czynniki żywieniowe a stan skóry, włosów i paznokci. Fizjologia, dietoterapia, suplementy diety, bezpieczeństwo i skuteczność terapii, toksykologia.











Komentarze (0)
Dodaj swój komentarz