Przekrój zmagań konkursowych, organizowanych przez samorząd województwa warmińsko-mazurskiego w ramach „Kalendarza imprez promujących żywność naturalną, tradycyjną, lokalną i regionalną Województwa Warmińsko-Mazurskiego” jest bardzo szeroki. Do tej pory odbywały się spotkania, gdzie królowały potrawy z dziczyzny, mięsa drobiowego, mięsa wieprzowego i wołowego, ryb, mąki, mleka, ziemniaków oraz runa leśnego. Surowce stosowane do przygotowywania potraw zostały wyhodowane lub wytworzone w regionie przez lokalnych wytwórców i producentów.
W najbliższą niedzielę 25 sierpnia do rywalizacji staną laureaci poszczególnych konkursów, a jury pod przewodnictwem Grzegorza Russaka, wyłoni najlepszą regionalną potrawę 2013 roku, zarówno w kategorii kucharze zawodowi, jak i amatorzy.
Zmierzą się też wytwórcy produktów, którzy w konkursie „Na najlepszy produkt regionalny” zaprezentują:
- Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, w tym m.in.: produkty i przetwory mięsne, produkty i przetwory z ryb, produkty i przetwory mleczarskie oraz miody.
- Produkty regionalne pochodzenia roślinnego i produkty z grzybami, w tym: przetwory owocowe i warzywne (także napoje bezalkoholowe), produkty zbożowe i cukiernicze oraz z grzybami.
- Regionalne napoje alkoholowe.
W rywalizacji mogą również wziąć udział przedsiębiorcy, rzemieślnicy, gospodarstwa agroturystyczne, szkoły, osoby fizyczne oraz organizacje zrzeszające osoby fizyczne, w tym koła gospodyń wiejskich z terenu naszego województwa.
Relację z konkursów można obejrzeć w sieci, dzięki transmisji on-line na stronie internetowej www.warmia.mazury.pl. Początek o godz. 10.00.
Regionalne produkty będzie można nabyć na organizowanym w trakcie trwania imprezy „Kiermaszu żywności naturalnej, tradycyjnej i regionalnej” pochodzącej od członków sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”.
Komentarze (0)
Dodaj swój komentarz