Data dodania: 2013-10-08 12:06
Uczniowie olsztyńskiego ''gastronomika'' na podium
Jagnięcina pieczona w glinie z puree z bobu i komosy, w towarzystwie burgundowego sosu i kwiatów wykonana przez Idę Popis i Michała Kozłowskiego, uczniów Zespołu Szkół Gastronomiczno - Spożywczych w Olsztynie zdobyła trzecie miejsce w ogólnopolskim konkursie kulinarnym.
Inspiracją uczniów do udziału w konkursie dla szkół średnich były warsztaty kulinarne w ramach projektu „Tradycyjne Produkty-Nowoczesna Kuchnia Polska”. Wielki finał odbył się 5-6 października 2013r. w Centrum Techniki Kulinarnej „Doram” w Warszawie, a uroczyste wręczenie nagród w warszawskiej „Fortecy”, prestiżowym miejscu wydarzeń kulinarnych, podczas całodziennego ogólnopolskiego kiermaszu produktów tradycyjnych i regionalnych.
Organizatorem konkursu było Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego przy wsparciu Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej. Uczniowie w nagrodę otrzymali bon o wartości 2200 zł do podziału dla uczniów.
Dodatkowo uczniowie zostali wyróżnieni przez francuskiego szefa kuchni Marca Prunieres i w nagrodę otrzymali zaproszenia na 5-dniowy staż w Akademii Marcina Budynka w Augustowie wraz z nauczycielką p. Jolantą Urbanek przygotowującą ich do konkursu.
Źródło: UM Olsztyna
Komentarze (0)
Dodaj swój komentarz