Dziś jest: 24.10.2025
Imieniny: Antoniego, Marcina
Data dodania: 2025-10-24 09:28

Redakcja

RestaurantWeek® trwa - odkryj najlepsze polecenia Foodies!

RestaurantWeek® trwa -  odkryj najlepsze polecenia Foodies!
Jedna z dostępnych potraw na RestaurantWeek
Fot. Materiał Partnera

Ruszyła jesienna edycja RestaurantWeek®! Pod hasłem #FromFoodiesForFoodies najlepsze restauracje w Polsce zapraszają na wyjątkowe, trzydaniowe menu z prezentem.

reklama

Ta odsłona Festiwalu smakuje naprawdę wybitnie, bo oparta jest na rekomendacjach Foodies, którzy dzielą się swoimi kulinarnymi odkryciami i ulubionymi miejscami. Sprawdź ich polecenia i rezerwuj stoliki już teraz na RestaurantWeek.pl

Nie potrzebujesz gwiazdek ani prestiżowych rankingów, by odkryć miejsca godne uwagi. W tegorocznej edycji RestaurantWeek® to społeczność Foodies wyznacza kulinarne kierunki, tworząc mapę topowych restauracji, które warto poznać. Wśród nich znajdują się zarówno najciekawsze debiuty sezonu, jak i sprawdzone adresy, do których wraca się z przyjemnością. To przewodnik po smakach, które naprawdę wyróżniają się na gastronomicznej scenie Polski. Zainspiruj się wyborami #FromFoodiesForFoodies!

Słoneczna Przystań

Gdzie polecają wybrać się Foodies na Warmii i Mazurach? Oczywiście do Słonecznej Przystani w Olsztynie! Nad brzegiem jeziora czeka miejsce, w którym tradycja polskiej kuchni łączy się z nowoczesnym podejściem do smaków i wyjątkową prezentacją dań. Festiwalowe menu A to klasyczny rosół z kaczki z domowym makaronem, gołąbki z mięsa jelenia w sosie grzybowym z puree z dyni i kopytkami oraz parzuch z sosem waniliowym i frużeliną wiśniową. Alternatywnie zjesz tatara z buraka z chipsem z tapioki i majonezem truflowym, steka z kalafiora z kremowym sosem z pieczonej papryki, kaszą bulgur i warzywami sezonowymi oraz millefeuille z malinami i lekkim kremem. Pycha!

Nowe Retro

Ciąg dalszy poleceń Foodies na Warmii i Mazurach prowadzi prosto do Nowego Retro w Hotelu Wileńskim w Olsztynie! Tutaj klasyka polskiej kuchni spotyka się z nowoczesnym podejściem do smaku i prezentacji. Menu A zachwyca esencjonalnym rosołem drobiowo-wołowym z domowymi kołdunami, głównym daniem jest cepelin z pieczoną kaczką na duszonej kapuście z czarnuszką, a deserem aksamitny sernik kajmakowy z nutą białej czekolady i emulsją malinowo-kardamonową. Menu B rozpoczyna aromatyczna zupa z leśnych grzybów z lubczykiem i marynowanymi shimeji, potem serwowany jest gołąbek w kapuście włoskiej z soczewicą, grzybami i ryżem w sosie pomidorowo-dyniowym na purée dyniowym z prażonymi orzechami, a na koniec korzenne brownie z
gruszkowym twistem i karmelem. Obłęd!

Pod Jabłoniami

The last but not least na kulinarnej mapie Mazur – Pod Jabłoniami w Starych Sadach. Tutaj natura spotyka się z finezją na talerzu. W festiwalowym menu A znajdziesz pierożki z pikantną wieprzowiną z kwaśną śmietaną, palonym masłem, rukolą i pomidorem, polędwiczkę wieprzową z puree ziemniaczanym, sosem borowikowym i karmelizowaną brukselką oraz puszyste tiramisu malinowe. Menu B zachwyca matjasem wiśniowym z sosem jabłkowym i chipsem z batata, miętusem smażonym z perlotto borowikowym i karmelizowanymi warzywami oraz bezą mascarpone z karmelizowaną śliwką na deser.

Na Warmii i Mazurach Foodies polecają zajrzeć jeszcze do restauracji

* Sirocco (Olsztyn)
* Nóż w wodzie (Mikołajki)
* Pod Jabłoniami (Stare Sady)
* Ristorante Italiano (Mikołajki)
* Słoneczna Przystań (Olsztyn)
* Nowe Retro – Hotel Wileński (Olsztyn)
* Loft 2.0 (Olsztyn)
* Rukola (Dywity)
* Dom Królów – Focus Hotel Premium (Elbląg)
* Hotel Kopczyński (Dobre Miasto)

Odkryj też wspaniałe debiuty tej edycji:

* KROVA grill&pub (Olsztyn)
* Amore Mio Ristorante Italiano (Elbląg)
* Złoty Klucz (Olsztyn)
* Kormoran (Wilkasy)
* Karczma Bartbo (Butryny)
* Bosco (Olsztyn)

- Nasze menu to przede wszystkim dania kuchni włoskiej, oparte na oryginalnych produktach najwyższej jakości sprowadzanych prosto z Włoch. Dzięki stałym, sprawdzonym dostawcom możemy zapewnić naszym Gościom powtarzalność i utrzymanie wysokiego poziomu jakości - mówi Krzysztof Malinowski, właściciel Amore Mio. - Menu festiwalowe to esencja naszego zamiłowania do włoskich smaków i owoców morza, które w naszym menu wiodą prym. Dlatego przygotowaliśmy m.in. tatar z owoców morza Tartare Frutti di Mare, a dla miłośników klasyki – carpaccio wołowe oraz wolno gotowane żebro z warzywami. Na deser serwujemy nasz topowy miks włoskich smaków lub rozgrzewający fondant.

Jak dodaje właściciel, w festiwalowym menu znalazły się najbardziej lubiane dania restauracji: - Wierzymy, że zachwycą one Gości i sprawią, że zechcą do nas wracać. Nasza kuchnia jest prosta, szczera i pełna smaku. Nie stawiamy na fine dining czy efektowne show – stawiamy na jakość, autentyczność i prawdziwą włoską pasję do gotowania.

Rezerwuj i wygrywaj wyjątkowe nagrody!

Masz kulinarny talent? Teraz możesz go wykorzystać i zgarnąć nagrody od Whirlpool, które zamienią Twoją kuchnię w prawdziwe królestwo dla Foodies! Do wygrania są 3 piekarniki do zabudowy z funkcją PIZZA 310°C oraz 5 zestawów akcesoriów do pizzy. Zasady są proste: zarezerwuj udział w Festiwalu, w komentarzu pod postem konkursowym podziel się pomysłem na idealne danie z piekarnika Whirlpool i oznacz restaurację, w której chciałbyś je zobaczyć. Szczegóły znajdziesz na restaurantweek.pl. Czas na Twój kulinarny popis - wyzwól swoją kreatywność!

Twój składnik poranka? Zaczyna się od BreakfastWeek! Każdy poranek ma swój sekret – składnik, który nadaje mu smak i wyjątkowy nastrój. BreakfastWeek pozwala zacząć poranek najlepiej, jak potrafisz. Od pierwszego łyka kawy po ostatni kęs popisowego śniadania możesz cieszyć się chwilą w rytmie, który lubisz, w towarzystwie Bliskich i ulubionych smaków. O poranek pełen roślinnej energii dba Alpro. W tej edycji Goście mogą odkrywać śniadaniowe menu i kawy przygotowane na napojach roślinnych Alpro w wyjątkowej festiwalowej cenie – 35 zł + opłata rezerwacyjna 6 zł/Gość. Do wyboru są dwie propozycje: Alproccino (cappuccino na kremowym owsianym Alpro Barista) oraz Alprolatte (latte na pysznym migdałowym Alpro Barista). To właśnie Twój składnik idealnego poranka!

Rezerwacje trwają na BreakfastWeek.pl. Śniadania dostępne są w najlepszych śniadaniowniach w Krakowie, Warszawie, Poznaniu, Trójmieście, Szczecinie, we Wrocławiu oraz na Śląsku. BreakfastWeek, tak jak RestaurantWeek®, potrwa do 19 listopada.

Najlepsze stoliki szybko znikają - do zobaczenia przy stole!

Rezerwacje: https://RestaurantWeek.pl/ oraz https://app.rclb.pl

Termin Festiwalu: 7 października - 19 listopada

RestaurantWeek®

Już od ponad 10 lat RestaurantWeek® wspiera promowanie w Polsce kultury Foodie. Przez ten czas Festiwal zyskał popularność jako wydarzenie umożliwiające wspólne odkrywanie smaków przy restauracyjnym stole. Dziś RestaurantWeek® jest największym  biletowanym wydarzeniem w kraju oraz jednym z największych Festiwali restauracyjnych na świecie. Cena za to wyjątkowe doświadczenie, które warto dzielić z Bliskimi, zaczyna się od 69,99 zł (+ opłata rezerwacyjna 9,99 zł, min. 2 osoby + 10 zł prime time). Prawie milion spotkań w tysiącach najlepszych restauracji w Polsce, ponad 2 miliony zarezerwowanych menu, setki debiutów, niezliczone chwile radości przy stole – to wszystko dzięki zaangażowaniu polskich Foodies! Dołącz do nich i daj się prowadzić przez kulinarne odkrycia – to właśnie rekomendacje #FromFoodiesForFoodies wskazują najlepsze restauracje, które warto odwiedzić i smaki, których nie można przegapić!

Aby dowiedzieć się więcej o organizowanych Festiwalach odwiedź: https://RestaurantWeek.pl

Artykuł sponsorowany

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz