W zakładzie Polmlek w Lidzbarku Warmińskim odbyła się prezentacja projektu badawczego „Laktoferyna i laktoperoksydaza – białko przyszłości”. Innowacyjna koncepcja i technologia powstały we współpracy naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu oraz specjalistów z lidzbarskiego Polmlek - To moment, który pokazuje, jak bardzo nauka i biznes mogą razem zmieniać rzeczywistość – podkreśla burmistrz Lidzbarka Warmińskiego, Jacek Wiśniowski.
W Lidzbarku Warmiński ma powstać pierwsza linia w Europie, która doprowadzi do uzyskania najczystszej na rynku laktoferyny. Spodziewana czystość to aż 98 proc. Projekt badawczo-rozwojowy został wyłoniony w konkursie Narodowego Centrum Badań i Rozwoju i objęty dofinansowaniem Funduszy Europejskich.
- Prowadzimy rozmowy ze światowymi graczami branży farmaceutycznej o możliwościach kooperacji. Liczymy na to, że prezentacja projektu badawczego na tym etapie pozwoli wzbudzić już dziś zainteresowanie kontrahentów – mówi Marcin Witulski, prezes Polmleku.
Laktoferyna nazywana jest różowym złotem. Ma niezwykłe właściwości zdrowotne - może pomóc w leczeniu i zapobieganiu ciężkim chorobom, w tym cywilizacyjnym. Jej produkcja w Polsce ma być też szansą na ekspansję dla rodzimej branży rolno-spożywczej.
Twórcy projektu badawczego spotkali się w tym tygodniu w Lidzbarku Warmińskim, gdzie przedstawili pierwsze efekty prac. Wśród zaproszonych gości byli m.in. ministrowie, parlamentarzyści, delegacja Królestwa Marokańskiego, lokalne władze, przedstawiciele biznesu i nauki.
- Polmlek to więcej niż firma – to siła polskiego mleczarstwa, lider jakości, technologii i zaufania. Najlepsza z najlepszych! Dziękujemy Prezesom Grupy Polmlek za wizję, odwagę i wspieranie innowacji. To wszystko nie byłoby również możliwe bez naszych rolników - to dzięki Wam powstają rzeczy wielkie! - zaznacza Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Stefan Krajewski.
Projekt pt. „Opracowanie innowacyjnej, wysokowydajnej technologii pozyskiwania laktoferyny i laktoperoksydazy w celu wprowadzenia na rynek gamy produktów w postaci proszków o najwyższej jakości i czystości” został najwyżej oceniony w ramach konkursu Narodowego Centrum Badań i Rozwoju „Ścieżka SMART”. Jego wartość to blisko 80 mln zł. 30,5 mln zł będzie pochodzić z dofinansowania z programu Fundusze Europejskie dla Nowoczesnej Gospodarki. Realizacja projektu przewidziana jest do maja 2027 roku.
- To prawdziwa rewolucja w polskiej branży spożywczej i farmaceutycznej – przekonuje minister Stefan Krajewski.
Komentarze (1)
Dodaj swój komentarz