Dziś jest: 17.06.2025
Imieniny: Alberta, Laury, Marcjana
Data dodania: 2025-06-17 06:33

Redakcja

Grill z włoskim akcentem – najlepsze zestawienia smaków na letni stół

Grill z włoskim akcentem – najlepsze zestawienia smaków na letni stół
Włoskie akcenty
Fot. Materiał Partnera

Letnie popołudnia i wieczory to idealna pora na spotkania w ogrodzie, nad jeziorem lub na tarasie. Grill stał się już nieodłącznym elementem polskiego lata, ale warto od czasu do czasu odejść od klasycznych kiełbasek i karkówki, by zainspirować się kuchnią śródziemnomorską. Włoski akcent na grillu to nie tylko świeżość i prostota, ale też elegancja i głębia smaku. Podpowiadamy, jak wprowadzić włoski klimat na letni stół i zrobić wrażenie na gościach. Sugerujemy też jakie wina czerwone i białe dobrać do poszczególnych przekąsek.

reklama

Włoskie smaki z grilla – co warto przygotować?

1. Grillowane warzywa z oliwą i ziołami

Bakłażan, cukinia, papryka i cebula to klasyka włoskiej kuchni. Pokrojone w plastry i skropione oliwą z oliwek, posypane świeżym rozmarynem lub tymiankiem, świetnie smakują z sosem jogurtowo-cytrynowym lub bazyliowym pesto.

Wino do pary: Pinot grigio – lekkie, wytrawne białe wino z północy Włoch o nutach cytrusów i zielonych jabłek doskonale podkreśli świeżość warzyw.

2. Szaszłyki caprese

Prosty, ale efektowny pomysł: mini kuleczki mozzarelli, pomidorki koktajlowe i świeża bazylia nabite na patyczki i krótko podpieczone na grillu. Można dodać również cienkie plastry prosciutto.

Wino do pary: Pinot grigio lub musujące prosecco – lekkość i owocowe aromaty świetnie komponują się z łagodnym smakiem mozzarelli.

3. Włoska kiełbasa salsiccia

Dostępna w wielu delikatesach salsiccia to surowa, aromatyczna kiełbasa z dodatkiem kopru włoskiego. Zgrillowana, nabiera głębi i idealnie komponuje się z pikantnymi dodatkami, np. musztardą figową lub chutneyem z czerwonej cebuli.

Wino do pary: Primitivo – czerwone, pełne wino z południa Włoch, o wyrazistych nutach śliwek, wiśni i przypraw korzennych, które świetnie podkreśli charakter salsiccii.

4. Grillowane krewetki z cytryną i czosnkiem

Marynowane w oliwie z oliwek, soku z cytryny i odrobinie czosnku krewetki wystarczy grillować przez 2–3 minuty z każdej strony. Są lekkie, aromatyczne i doskonale wpisują się w śródziemnomorski klimat.

Wino do pary: Pinot grigio lub vermentino – orzeźwiające, z wyraźną kwasowością, która doskonale balansuje smak owoców morza.

5. Grillowana focaccia z oliwkami i rozmarynem

Włoski chleb na zakwasie podpieczony na grillu staje się chrupiący z zewnątrz i delikatny w środku. Podany z oliwą truflową lub pastą z czarnych oliwek może być pyszną przystawką lub dodatkiem do dań głównych.

Wino do pary: w zależności od dodatków – pinot grigio lub vermentino w wersji klasycznej lub chianti, jeśli focaccia podawana jest np. z dojrzewającymi wędlinami.

Deser z włoskim twistem?

Grillowany arbuz z ricottą i miodem albo brzoskwinie z mascarpone i miętą – to proste, ale efektowne zakończenie włoskiego grilla. Świetnie komponują się zarówno z lekkimi winami musującymi, jak i słodszymi wersjami pinot grigio.

Włoska prostota w mazurskim krajobrazie

Kuchnia włoska ceni prostotę, jakość składników i harmonię smaków. Warmia i Mazury, dzięki swojej przyrodzie i gościnności, doskonale nadają się do tego, by celebrować jedzenie właśnie w tym duchu – niespiesznie, w dobrym towarzystwie, z kieliszkiem wina w dłoni.

Bez względu na to, czy grill organizujemy nad jeziorem, na działce czy na tarasie w Olsztynie – wystarczy kilka włoskich akcentów, by przenieść się myślami do Apulii czy Toskanii. A primitivo i pinot grigio to tylko początek – włoska kuchnia i winiarstwo oferują znacznie więcej inspiracji, które idealnie wpisują się w letnią atmosferę.

Artykuł sponsorowany

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz


www.autoczescionline24.pl