Dziś jest: 29.05.2025
Imieniny: Bogumiły, Magdaleny
Data dodania: 2025-05-28 04:20

Redakcja

Czym jest matcha i dlaczego nazywa się ją „zielonym złotem”?

Czym jest matcha i dlaczego nazywa się ją „zielonym złotem”?
Zdjęcie ilustracyjne
Fot. Materiał Partnera

Matcha zdobywa coraz więcej fanów na całym świecie – od miłośników zdrowego stylu życia po baristów i kucharzy. Ten intensywnie zielony proszek nie bez powodu nazywany jest „zielonym złotem”. Co sprawia, że warto go poznać i wprowadzić do codziennej diety?

reklama

Co to jest matcha i skąd pochodzi?

Matcha to sproszkowana, wysokogatunkowa zielona herbata pochodząca z Japonii. Pozyskiwana jest z liści herbaty tencha, które przed zbiorem przez kilka tygodni osłania się przed słońcem. Dzięki temu liście wytwarzają więcej chlorofilu, a matcha zyskuje intensywny zielony kolor i unikalne właściwości.

Tradycyjnie wykorzystywana w japońskim rytuale parzenia herbaty, dziś matcha trafia do kubków na całym świecie w formie napoju, latte, smoothie, a nawet wypieków.

Właściwości zdrowotne i energetyczne

Matcha to prawdziwy superfood! Zawiera:

  • antyoksydanty (EGCG) – wspierają walkę z wolnymi rodnikami,

  • kofeinę – działa pobudzająco, ale bez nagłego skoku energii jak po kawie,

  • L-teaninę – aminokwas działający uspokajająco, poprawia koncentrację,

  • chlorofil i witaminy – oczyszczają i wspomagają odporność.

To idealny napój dla tych, którzy chcą połączyć lekki zastrzyk energii z wyciszeniem i skupieniem. Sprawdź ofertę matchy do zamówienia pod Twoje drzwi lub przez Paczkomat®: https://inpostfresh.pl/kategoria/matcha-9474 

Matcha vs kawa vs herbata

Matcha zawiera umiarkowaną ilość kofeiny, ale zapewnia stabilny i dłuższy efekt pobudzenia dzięki obecności L-teaniny, która działa uspokajająco i wspiera koncentrację. Dla porównania – kawa ma więcej kofeiny, działa szybko, ale efekt często kończy się nagłym spadkiem energii i rozdrażnieniem. Zielona herbata działa najłagodniej – zawiera mało kofeiny i pobudza bardzo subtelnie, bez większego wpływu na poziom energii. Dlatego matcha to złoty środek – energetyzująca, ale łagodna dla organizmu – daje energii tyle co kawa, ale działa dłużej i łagodniej.

Jak przygotować matchę i jak ją pić?

Parzenie matchy to przyjemny rytuał, który może stać się częścią porannej rutyny.

Klasyczny przepis:

  1. Przesiej matchę do miseczki. Ilość zależy od jakości:

    • Ceremonial grade: ok. 1/4 do 1/2 łyżeczki,

    • Latte/culinary grade: ok. 1 pełna łyżeczka,

    • Do delikatnych koktajli – nawet tylko szczypta (1/10 łyżeczki).

  2. Dodaj ok. 70–80 ml gorącej wody (ok. 80°C).

  3. Ubijaj bambusowym chasenem (lub spieniaczem do mleka) energicznymi ruchami w kształcie litery "W", aż powstanie lekka pianka.

Matchę można też dodać do:

  • mleka roślinnego (matcha latte),

  • smoothie i koktajli,

  • owsianek i wypieków,

  • lodów lub deserów.

Jak zrobić matchę w domu?

Nie masz chasenu? Wystarczy sitko, łyżeczka i mały trzepaczka lub spieniacz do mleka. Przesiej proszek, dolej wodę i ubijaj do spienienia. Gotowe w 2 minuty!

Zamów matchę i akcesoria do jej przygotowania na InPost Fresh: https://inpostfresh.pl/ 

Artykuł sponsorowany

Komentarze (2)

Dodaj swój komentarz

  • Mieszkanka 2025-05-28 23:51:57 46.205.*.*
    Kilka razy piłam i jakoś trawą mi zalatuje. No ale kto jak lubi niech pije
    Odpowiedz Przenieś Oceń: 1 0
  • Do tego 2025-05-28 14:49:16 31.0.*.*
    Tak ma działanie pobudzające lepiej niż kawa działa ale niestety może powodować bóle brzucha, może się zrobić zapalenie w organizmie po kilku dniach picia tej herbaty. Ale bardzo dobrze działa na pobudzenie głowy ale tak jak wspomniałem Japończycy mają inną odporność niż my Europejczycy i może być bólowo po tych zielonym napoju.
    Odpowiedz Przenieś Oceń: 2 0

www.autoczescionline24.pl