Poznaj zupy idealne na jesienne chłody oraz sposób jak rozgrzać się nimi w pracy

Poznaj zupy idealne na jesienne chłody oraz sposób jak rozgrzać się nimi w pracy
Zdjęcie ilustracyjne
Fot. Materiał Partnera

Jesienią dni stają się coraz to krótsze. Na zewnątrz pogoda nie dopisuje, przez co zaczynamy ubierać się na cebulkę. W tym okresie warto pomyśleć o przygotowaniu posiłków, które pomogą nam nieco się rozgrzać. Poznaj przepisy zup idealnych na jesienne chłody.

Przepis na smaczną zupę czosnkową

W chłodniejsze dni warto sięgnąć po przepis rozgrzewającej zupy czosnkowej z dodatkiem chrupiących grzanek i sera. Do przygotowania zupy będziemy potrzebowali zakupić czosnek, masło, ziemniaki, liść laurowy, żółty ser, oraz grzanki. Na początek roztapiamy masło na patelni i dodajemy pokrojone ziemniaki oraz czosnek, które podsmażamy. Po około 5 minutach całość wrzucamy do wody, dodając do smaku liść laurowy, pieprz oraz sól. Zupa powinna gotować się 30 minut. Bez wątpienia rozgrzeje nas nawet w najzimniejsze jesienne dni.

Rozgrzewająca zupa dyniowa z chilli - idealna na jesienne chłody

Smaczna i z pozoru łatwa w wykonaniu może okazać się zupa dyniowa z chilli. Składniki, jakie będą nam potrzebne do przygotowania posiłku to dynia, cebula, marchew, ziemniaki, papryczka chilli, olej, por, bulion warzywny, sól, pieprz, pestki dyni, wytrawne wino, oraz 18% śmietana do zup. Wszystkie warzywa należy umyć i obrać ze skóry. Do rozgrzanego garnka wrzucamy pokrojone warzywa i smażymy około 2 minuty. Całość zalewamy winem oraz bulionem. Do smaku możemy dodać sól oraz czarny pieprz. Nie zapomnijmy również o wlaniu śmietany. Gotujemy 30 minut. Na koniec możemy udekorować zupę wybranymi przyprawami.

Tradycyjny rosół

Nie trzeba jednak szukać daleko, chcąc znaleźć pomysł na rozgrzewającą zupę. Nie zapominajmy o tradycyjnym rosole! Niektórzy uważają go za królową zup. Rosół przyrządzimy łatwo i szybko. Zmieniając rodzaj mięsa, przygotujemy idealnie spasowane smakowo danie. Pamiętajmy, że jeśli ugotujemy rosół na mięsie z kaczki, będzie bardziej tłusty, ale za to sycący i idealny na zimę. Na pewno bardzo aromatyczny będzie rosół na wywarze z mięsa wołowego, kości oraz mięsa z kurczaka. Im więcej warzyw, zwłaszcza marchewki, tym bulion stanie się słodszy. Rosół możemy też "posolić" po włosku, używając tartego parmezanu. Dla odważnych i lubiących eksperymenty ciekawym pomysłem okaże się dodanie do rosołu wytrawnego, koniecznie białego wina.

Jeżeli wybieramy się do pracy, musimy pamiętać o zakupie odpowiedniego pojemnika, w którym przetransportujemy żywność z naszego domu. Niezastąpionym gadżetem mogą okazać się Termosy obiadowe - Maleomi.pl. Utrzymują one ciepło na długo i co najważniejsze są szczelne.

Termiczne pudełka na jedzenie do pracy - na co zwrócić uwagę?

Podczas wyboru pojemnika do przechowywania obiadu, zwróćmy uwagę na kilka istotnych spraw. W zależności od tego, jakie spożywamy porcje obiadowe, ważną cechą może okazać się pojemność pojemnika. Wybierajmy termosy i pudełka, które pozwolą na zachowanie odpowiednio wysokiej temperatury przez dłuższy czas. Bez wątpienia warto wybierać takie, które w bezpieczny sposób można podgrzać w mikrofali i umyć w zmywarce.

Nie możesz zdecydować się nad wyborem pojemnika na żywność? Koniecznie przeczytaj artykuł: Pojemniki termiczne na obiad do pracy - TOP 5 pudełek termicznych na jedzenie długo trzymające ciepło.

Artykuł sponsorowany

Galeria

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz