[OPINIE] Stomil międzypaństwowo

[OPINIE] Stomil międzypaństwowo
Wlepka umieszczona na jednym ze słupów na ulicy Kościuszki w Olsztynie
Fot. Czytelnik Olsztyn.com.pl

Na olsztyńskich ulicach da się zauważyć wiele „wlepek” sygnowanych przez piłkarskich kibiców. Również takie, które odnoszą się do polityki międzynarodowej i promują ideę, że „Kosowo jest serbskie”.

Przypominam, że ta sprawa jest rozstrzygnięta na arenie międzynarodowej – Kosowo to formalnie uznane jako niezależne państwo. Oczywiście część krajów, nawet w Unii Europejskiej, tej niepodległości nie uznaje. Nie podlega jednak dyskusji, że aspirująca do Unii Europejskiej, Serbia dostała z Brukseli jasny sygnał: możemy rozważać waszą integrację pod warunkiem pokojowego uregulowania stosunków z Kosowem.

Wiem, wiem… Kosowo to region o wielowiekowych tradycjach serbskich. Teraz jednak zamieszkały w większości przez islamskich Albaczyków. Dla międzynarodowej poprawności nazywanych Kosowarami. Granica pomiędzy Kosowem a Serbią ciągle jest formalnie granicą tylko od strony kosowskiej. Serbowie prestiżowo nazywają ją tylko linią rozdziału. Choć sprawdzają kto, ile i czego w walizkach wiezie. Wiem, bo widziałem osobiście.

Teraz możemy oczywiście dalej rozważać czy ten podział jest sprawiedliwy czy nie? W ten sposób jednak byśmy musieli rozważać całość (krwawej!) dezintegracji byłej Jugosławii. By jednak nienawykłym do takich teoretycznych dysput, kibicom Stomilu uprościć całą sytuację chciałbym zapytać czy czasami niebawem nie zaczną biegać po Olsztynie z wlepkami o „polskim” Lwowie czy Wilnie? Chciałbym także tym mądralom od wlepek zadać krótkie pytanie: czy potrafiliby na mapie umiejscowić to Kosowo. Bo mam poważne wątpliwości! Tak jak nie mam wątpliwości, że gdyby nagle w Olsztynie (czy też gdziekolwiek indziej) pojawiły się wlepki o treści „Allenstein - eine alte deutsche Stadt” to byliby święcie oburzeni. I słusznie! Tylko dlaczego sami uważają, że mogą się prostacko wypowiadać w tak poważnej sprawie jak porządek międzynarodowy. A może w tej kwestii wypowiedziałyby się wreszcie władze Stomilu. Wszak to ich kibice. O czym świadczy logo klubu zaprezentowane na rzeczonej wlepce tuż obok napisu o Kosowie.

* * *

Czytaj również:

Strajk Kobiet. Wulgarne wlepki pojawiły się na ulicach Olsztyna
[OPINIE] Przyklejeni na ulicy – rasiści i faszyści

Krzysztof Szczepanik

Galeria

Komentarze (34)

Dodaj swój komentarz

  • Olsztyn Moje miasto 2021-02-21 15:30:49 5.172.*.*
    Jak kibole banda tych bandytow w szalikach robi zbiorki dka dzieci ze Szpitalu, jak robi zbiorki dla schronisk, jak robia zbiorki dla Domow dziecka to wy smieszna gazetko nic nie wspominacie.... Szukacie zawsze ZLO w tych chuliganach tylko zlo... Hanbicie sie niemilosiernie nagonkowa prasko. Pozdrawiam Zwykly szczery Olsztynianin
    Odpowiedz Przenieś Oceń: 15 4
  • Olsztyn Moje miasto 2021-02-21 15:29:31 5.172.*.*
    Jak kibole banda tych bandytow w szalikach robi zbiorki dka dzieci ze Szoutaku, jak robi zbiorki dla schronisk to wy smieszna gazetko nic nie wspominacie.... Szukacie zawsze ZLO w tych chuliganach tylko zlo... Hanbicie sie niemilosiernie nagonkowa prasko. Pozdrawiam Zwykly szczery Olsztynianin
    Odpowiedz Przenieś Oceń: 10 4
  • Jasne 2021-02-21 14:34:55 188.146.*.*
    Jasna sprawa , tylko tak jak pisałem już poprzednio: Czy to jest materiał z oficjalnego sklepu Stomil Olsztyn czy zrobiony przez jakiś fan klub albo pojedynczego kibica ? Bo jeżeli nie jest to materiał oficjalny to można jedynie pytać autora co miał na myśli .
    Odpowiedz Przenieś Oceń: 11 0
  • OlekGrom 2021-02-21 14:29:34 81.190.*.*
    A Braniewo to gdzie leży panie redaktorze? :)
    Odpowiedz Przenieś Oceń: 7 0
  • Z miasta 2021-02-21 13:36:21 86.185.*.*
    Widać od razu że autorem tego artykułu jest jakiś gej ze "strajku kobiet" walczący z "nazistami"ze Stomilu
    Odpowiedz Przenieś Oceń: 21 7
  • młody_Gdyniarz 2021-02-21 13:32:11 84.38.*.*
    Ale ty Szczepanik jesteś żałosnym zakłamanym liberałem, Kosowo to serbski region. A co do naklejek o niemieckim olsztynie no to nie, Niemieccy nacjonalisci nie domagają sie rewizji granic tak samo jak Polscy nie domagają sie rewizji granic na wschodzie, szowinizm w ruchu nacjonalistycznym zmarł juz dawno temu. A fakt bycia historycznie i kulturowo Kosowa jako części Serbii jest niezaprzeczalny nawet przez historyków i geopolityków, więc nie udawaj mądrzejszego od nich bo brakuje ci do przecietnego kibica Stomilu 20 iq ;)
    Odpowiedz Przenieś Oceń: 19 7
  • Autonomiczni Nacjonaliści 2021-02-21 13:23:46 88.156.*.*
    Po co wasza redakcja chodzi na Stomil i robi relacje z meczów, jeżeli macie taki problem ze Stomilem i z jego kibicami?
    Odpowiedz Przenieś Oceń: 19 5
  • Działacz KOD 2021-02-21 13:21:54 89.64.*.*
    Bardzo dobry artykuł! Wreszcie ktoś zaczął bohaterską walkę z tymi naklejkami.
    Odpowiedz Przenieś Oceń: 5 15
  • Stomil Biały Front 2021-02-21 13:18:18 88.156.*.*
    Szczepanik... Ty chyba masz jakiś uraz do Stomilu i jego kibiców, bo jak tylko coś zobaczysz na mieście, to od razu czujesz pieczenie i potrzebę stukania palcami w klawiaturę? Kosowo to od zawsze region serbski i na zawsze takim pozostanie - nawet sama nazwa regionu pochodzi z języka serbskiego. Gdyby używać analogii, gdyby Wielkopolskę zasiedlili Niemcy nadal będzie to historyczny region Polski i nawet pod zaborami te ziemie były polskie i będą tak jak Kosowo będzie serbskie. Naklejamy te wlepki, więc mogę się wypowiedzieć. Nie planujemy naklejek o polskim Wilnie, Lwowie czy Chicago. I nie, nie mamy problemów ze wskazaniem Kosowa na mapie. Jako osoby, które wielokrotnie były na Półwyspie Bałkańskim, potrafimy wskazać państwa na mapie nie tylko w tym regionie i potrafimy jeszcze przedstawić argumenty, dlaczego uważamy Kosowo za serbskie. Skoro tak lubisz analogie, w Górowie Iławeckim mieszka wielu Ukraińców, równie dobrze mogliby ogłosić autonomię czy później niepodległość, a Krzysztof Szczepanik pewnie biłby pierwszy im brawo, gdyby - najlepiej jak Albańczycy - jeszcze mordowali Polaków, okradali, gwałcili kobiety czy porywali na organy. Kosowo zostało Serbom odebrane i wydarte siłą i brutalnością przy pomocy sił międzynarodowych i Stanów Zjednoczonych. Zresztą o rozpadzie Jugosławii moglibyśmy rozmawiać dłużej, o blokadzie Belgradu, śmierci trzech bośniackich noworodków dzięki Amerykanom, o Dubrowniku, Republice Serbskiej i innych sprawach, ale raczej nie z Krzysztofem Szczepanikiem, który bez argumentów potrafi jedynie obśmiać swojego adwersarza. Szkoda, że taki do przodu nie byłeś niedawno w rozmowie z Grzymowiczem, gdy mu wcześniej wysłałeś pytania do wywiadu, żeby sztab urzędników przygotował mu odpowiedzi. Powinieneś publikować w nocy, ponieważ nie jesteś dziennikarzem, a co najwyżej nocnikarzem z dużym kompleksem Stomilu. Niestety dzisiaj nie trafiłeś na kompletnych idiotów. A z tym apelem, by władze klubu wypowiadały się o tym, czy Kosowo jest wolne, czy jest serbskie to żart?! To miało być zabawne? No to boki zrywać!
    Odpowiedz Przenieś Oceń: 29 8
  • Karol Kuligowski 2021-02-21 13:03:34 5.173.*.*
    Panie Redaktorze! Olsztyn był niemiecki, ale zrobiono to podstępnie. Stąd słuszne oburzenie na ewentualność takich wlepek.
    Odpowiedz Przenieś Oceń: 9 5