Dziś jest: 29.03.2024
Imieniny: Eustachego, Helmuta
Data dodania: 2020-12-24 16:50

Monika Smolik

Gęś i kisiel z owsa, czyli Boże Narodzenie na warmińskim talerzu [PRZEPISY]

Gęś i kisiel z owsa, czyli Boże Narodzenie na warmińskim talerzu [PRZEPISY]
Zdjęcie ilustracyjne
Fot. Pixabay

Na Warmii Boże Narodzenie wyglądało nieco inaczej niż obecnie. Nie było postu, już w wigilię jadano potrawy mięsne. Wiele dań pochodziło z kuchni litewskiej lub rosyjskiej. Jadano także ryby.

reklama

Na Warmii tradycyjne święta Bożego Narodzenia wyglądały inaczej niż teraz. Przez długi czas nie było tradycji postu. Już w wigilię jadano dania mięsne, ryby, gęś smażoną, z której krwi bardzo często przyrządzano czerninę. Wiele potraw pochodziło z kuchni rosyjskiej lub litewskiej. Nie dzielono się także opłatkiem, zwyczaj ten pojawił się dopiero po II wojnie światowej.

Nie stawiano również choinki, bo ta tradycja przywędrowała z Niemiec, także po wojnie. Warmiacy w kącie izby, w której odbywała się wigilijna wieczerza, ustawiali snopek siana. Na stołach królowały pieczenie, kiełbasy czy ryby. Do wieczerzy piło się kisiel z żurawiny lub z owsa.

Poniżej przepisy na tradycyjne dania z Warmii.

Kisiel z owsa

Składniki:
- płatki owsiane
- zakwas
- woda
- olej
- sól

Przygotowanie:
Płatki owsiane wrzucamy do wody, dodajemy łyżkę zakwasu i odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie odcedzamy, do garnka wlewamy olej i odcedzoną wodę po płatkach. Dodajemy sól i gotujemy około minuty. Kisiel musi mieć jednolitą konsystencję. Wlewamy go do mokrych miseczek.

Gęś z duszoną cebulą

Składniki:
- 1 gęś wypatroszona
- 1 duże jabłko
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- przyprawy do gęsi: majeranek 3 łyżki i suszony tymianek
- 1 szklanka wytrawnego wina (opcjonalnie, żeby zrobić sos)
- 2 łyżki mąki

Przygotowanie:
- Gęś natrzeć solą, pieprzem i ziołami. Ziołami, solą i pieprzem od środka, od zewnątrz solą i pieprzem.
- Do środka włożyć pokrojone jabłko.
- Zostawić na kilka godzin (lepiej) lub od razu piec (też będzie dobra).
- Piekarnik nagrzać do temperatury około 230 – 240 °C.
- Do nagrzanego piekarnika włożyć gęś na około 15 minut, żeby gęś się zrumieniła.
- Potem obniżyć temperaturę do 175 – 180 st. C. i piec tyle godzin, ile kilogramów waży gęś.
- Piec pod przykryciem – jeśli nie mamy gęsiarki lub brytfanny, gęś przykryć folią aluminiową.
- Po około 1,5 godzinie otworzyć piekarnik i polać mięso wytworzonym sosem. I tak jeszcze kilka razy, ale generalnie robimy to jak najszybciej, aby nie trzymać piekarnika długo otwartego.
- Po upieczeniu, gęś wyjąć z piekarnika, pozostawić na chwilę na półmisku, pokroić i podawać

Komentarze (1)

Dodaj swój komentarz

  • Alojzy 2020-12-25 08:03:11 188.146.*.*
    Jeśli snopek to słomy, a nie siana.
    Odpowiedz Przenieś Oceń: 1 0

www.autoczescionline24.pl