Wyniki kolejnego międzynarodowego rankingu przypominają, że społeczność akademicka Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie dokłada starań, aby regularnie podnosić jakość badań oraz pogłębiać współpracę z ośrodkami z całego świata. Global Ranking of Academic Subjects (GRAS) uchodzi za najbardziej prestiżowe zestawienie, więc fakt, że UWM może pochwalić się trzema dyscyplinami, które zostały w nim sklasyfikowane, powinien być powodem do dumy dla wszystkich, którzy swoją pracą przyczynili się do tego sukcesu.
Kortowska weterynaria wśród 75 najlepszych na świecie
Wśród najlepiej ocenianych dyscyplin reprezentowanych na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie po raz kolejny znalazła się kortowska weterynaria. Potwierdziła ona swoją wysoką pozycję i udowodniła, że naukowcy z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego są wyjątkowymi ekspertami w tej dyscyplinie. Trzy lata temu nauki weterynaryjne na UWM zajęły miejsce w przedziale 151-200, dwa lata temu – 101-150, a rok temu i obecnie – 51-75. Wydział Medycyny Weterynaryjnej UWM wyprzedza tym samym inne polskie jednostki kształcące w tej dyscyplinie. Na czele stawki GRAS 2025 są trzy chińskie uczelnie: Yangzhou University, China Agricultural University oraz Nanjing Agricultural University.
Wydział Medycyny Weterynaryjnej nie spoczywa na laurach i nieustannie dąży do podnoszenia jakości kształcenia oraz prowadzonych w Kortowie badań naukowych. Niedawno informowaliśmy, że na UWM powstanie Centrum Badawcze Klinik Weterynaryjnych.
– Będą tam prowadzone badana naukowe w połączniu z diagnostyką i leczeniem chorób zwierząt. Z pewnością da nam to duże możliwości rozwoju badań nad chorobami zwierząt towarzyszących. Liczę również na rozwój naukowy pracowników oraz bardzo dobre publikacje w ewaluacji, która będzie miała miejsce w 2029 roku – zaznaczył prof. Bogdan Lewczuk, dziekan Wydziału Medycyny Weterynaryjnej UWM. – Dzisiaj trudno jest nam konkurować z ośrodkami zagranicznymi, jeśli chodzi o badania w obszarze małych zwierząt i mam nadzieję, że to się zmieni. Oczywiście, stworzy to nam również okazję do poszerzenia współpracy z otoczeniem społeczno-gospodarczym, która w ostatnich latach na WMW bardzo dobrze się rozwija – zwłaszcza ostatni rok zasługuje na bardzo dobrą ocenę w tym aspekcie.

Nauki rolnicze wysoko
Naukom rolniczym ponownie udało się znaleźć w rankingu, plasując się w przedziale 151-200. W szanghajskim rankingu pod pojęciem nauk rolniczych kryje się nie tylko rolnictwo i ogrodnictwo, ale także zootechnika i rybactwo, dlatego warto odnotować, że na wspólny sukces Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w tym zestawieniu pracują przedstawiciele m.in. Wydziału Rolnictwa i Leśnictwa oraz Wydziału Bioinżynierii Zwierząt. Podobnie jak przed rokiem, UWM jest jedną z siedmiu polskich uczelni uwzględnionych w rankingu, żadna z pozostałych nie zalicza się jednak do grona klasycznych uniwersytetów.
Na pierwszych miejscach w tej dyscyplinie ponownie znalazły się: China Agricultural University, Northwest A&F University i Wageningen University & Research. Społeczność akademicka UWM może cieszyć się nie tylko swoim sukcesem. Trzecie miejsce w zestawieniu przypadło bowiem niderlandzkiej uczelni, z którą kortowscy naukowcy współpracują od dłuższego czasu.
Badania nad żywnością prowadzone są na UWM na światowym poziomie
Kolejną dyscypliną, która została odnotowana w GRAS 2025, jest technologia żywności i żywienia. Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie został sklasyfikowany tu w przedziale 301-400. Na liście znalazło się jeszcze siedem innych polskich uczelni. Miejsca na czele rankingu przypadły tu ponownie trzem chińskim uczelniom: Jiangnan University, South China University of Technology oraz Zhejiang University.
Warto odnotować, że dla Wydziału Nauki o Żywności UWM znalezienie się w dziedzinowym Rankingu Szanghajskim to świetne i symboliczne podsumowanie obchodzonego w tym roku 80-lecia działalności. Naukowcy z UWM zaangażowani są w wiele projektów, także tych o międzynarodowym zasięgu.
– Jesteśmy otwarci na nowe wyzwania i zamierzamy wykorzystać nasze możliwości badawcze i dydaktyczne, a także poszerzyć stopień umiędzynarodowienia i interdyscyplinarności oferty edukacyjnej. Zadania na przyszłe lata wyznaczają nam nie tylko nasza ambicja i chęć rozwoju. Nasz wydział musi być przygotowany na zmiany, które przynosi nowoczesny świat. Przemysł spożywczy w Polsce jest jednym z najistotniejszych działów gospodarki narodowej. Tworzenie kadr na jego potrzeby ma duże znaczenie dla jego funkcjonowania i jest warunkiem stałego rozwoju. Doskonała żywność zaczyna się od doskonałej edukacji – tłumaczyła podczas uroczystości związanych ze wspomnianym jubileuszem prof. Justyna Żulewska, dziekan Wydziału Nauki o Żywności.
Ranking ShanghaiRanking’s Global Ranking of Academic Subjects (GRAS) 2025 uwzględnia 57 dyscyplin naukowych. Uczelnie z całego świata oceniane są na podstawie pięciu grup wskaźników:
-
World-Class Faculty – doskonałość kadry naukowej (obecność badaczy na liście Highly Cited Researchers (HCR), nagrody naukowe, liczba redaktorów naczelnych w czasopismach z listy Journal Citation Reports, stanowiska w międzynarodowych organizacjach naukowych);
-
High Quality Research – jakość badań (publikacje w najlepszych czasopismach branżowych);
-
Research Impact – wpływ badań (liczba cytowań i wskaźniki efektywności);
-
International Collaboration – współpraca międzynarodowa (publikacje powstałe w ramach partnerstw z zagranicznymi ośrodkami);
-
World-Class Output – najwyższej klasy osiągnięcia badawcze (publikacje w czołowych czasopismach, wyróżnienia i nagrody).











Komentarze (0)
Dodaj swój komentarz