Dziś jest: 23.04.2024
Imieniny: Jerzego, Wojciecha
Data dodania: 2022-07-17 13:55

Mateusz Sikorski

''Żreć mniej mięsa'' - receptą na globalne ocieplenie według milionera Janusza Filipiaka. Co na to jedna z olsztyńskich dietetyczek?

''Żreć mniej mięsa'' - receptą na globalne ocieplenie według milionera Janusza Filipiaka. Co na to jedna z olsztyńskich dietetyczek?
Zdjęcie ilustracyjne
Fot. Thinkstockphotos

Sprawy klimatu są bardzo bliskie prezesowi Comarchu i jednemu z najbogatszych Polaków – Januszowi Filipiakowi. Uważa jednak, że główny problem nie leży nie w prywatnych samolotach, lecz w zbyt obfitym "żarciu". O wpływ braku mięsa w diecie lub jego nadmiernej konsumpcji spytaliśmy dietetyk Aleksandrę Pasich.   

reklama

Podczas gościnnego występu w podcaście Forum IBRiS milioner Janusz Filipiak przyznał, że zmiany klimatu są dla niego bardzo ważne.

- Mój pogląd jest taki, że jest coraz gorzej. Ile musi być? 47 stopni, żebyśmy problem zaczęli traktować poważnie – mówił założyciel firmy Comarch.

Nazywany najlepiej zarabiającym prezesem w Polsce Filipiak sprzeciwia się koncepcji dewzrostu (stojącego w przeciwieństwie do wzrostu gospodarczego), czyli celowego hamowania gospodarki, ograniczenia konsumpcji i produkcji, a także ustanowienia limitów na wynagrodzenia. 

Elementem dewzrostu jest także rezygnacja z dóbr luksusowych. Filipiak nie myśli jednak o rezygnacji ze swojego prywatnego samolotu, który kosztował 5,5 miliona dolarów.

- To jest turbośmigłowiec, który konsumuje połowę mniej paliwa niż odrzutowce"– wyjaśniał.

Dodał także, że inwestuje w odnawialne źródła energii – wybudował dużą farmę fotowoltaiczną i farmę pomp ciepła.

Według Filipiaka największym problemem jest hodowla mięsa. W podcaście stwierdził, że osoby zarabiające mniej konsumują za dużo mięsa i wędlin. To właśnie im trzeba uświadomić, że "nie mają tyle żreć".

- Jak ja idę do sklepu w swojej okolicy pod Krakowem to przecież ludzie wynoszą takie siaty tego mięsa, że ja nie wiem, co oni z nim robią. Ludzie naprawdę nie muszą tyle jeść, ile jedzą. Tu jest duża praca do wykonania – tłumaczył milioner.

Słowa Filipiaka znajdują częściowe potwierdzenie w opracowaniach naukowych. W opublikowanej w 2006 roku książce "Livestock's Long Shadow" Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) twierdziła, że hodowla zwierząt i konsumpcja mięsa są odpowiedzialne za 18% emisji gazów cieplarnianych – więcej niż środki transportu. Okazało się jednak, że wykorzystana metodologia nie była rzetelna. Choć FAO szybko poprawiło swój błąd i zbadało sprawę od nowa, informacja "poszła w świat". Według kolejnych analiz przemysł mięsny odpowiedzialny jest za 14,5% emisji gazów cieplarnianych pochodzenia antropogenicznego, czyli związanego z działalnością człowieka.

Współczesne technologie pozwoliły hodowcom ograniczyć emisję gazów cieplarnianych, mimo podwojenia ilości produkowanego mięsa. Rezygnacja z produkcji i konsumpcji produktów odzwierzęcych nie przyniesie dużej zmiany.

Następuje więc pytanie: czy konsumpcja mięsa jest zdrowa?

- Mięso dostarcza do organizmu białka, żelaza, cynku, selenu i witamin z grupy B. Jego całkowita eliminacja z diety i brak wprowadzenia do swojego jadłospisu produktów pełnowartościowych, które dostarczą tych składników może powodować niedobory w organizmie. Warto pamiętać jednak, że nadmierne spożycie mięsa może zwiększać ryzyko nowotworów i choroby Alzheimera – mówi olsztyńska dietetyk Aleksandra Pasich z kliniki "Mój Dietetyk". 

Zapytaliśmy także o to, czy Polacy faktycznie jedzą ilości mięsa, o jakich mówi Filipiak. – Polacy z roku na rok jedzą coraz mniejsze ilości mięsa. Przewidywane jest, że w kolejnych latach spożycie mięsa będzie jeszcze mniejsze, gdyż w sklepach pojawia się coraz więcej pełnowartościowych zamienników. Produkty roślinne, takie jak soczewica, ciecierzyca, soja, tofu i rośliny strączkowe jak fasola czy groch są pełnymi białka zamiennikami. Zwierzęcymi substytutami mięsa są nabiał i sery.

Zadaliśmy także pytanie o to, jak często zgłaszające się po pomoc osoby wybierają diety wegańskie lub wegetariańskie. Pasich przyznaje, że jest to coraz częstszy wybór w porównaniu do okresu sprzed kilku lat, jednak nadal nie jest to przeważająca ilość współpracującą z dietetyk osób. - Dla osób zgłaszających się po pomoc ważne jest to by zmienić swoje nawyki żywieniowe na zdrowsze i poznać przepisy na dania, które pozwolą na wprowadzenie większej ilości warzyw, roślin strączkowych, owoców, by ograniczyć spożycie mięsa w swoim codziennym żywieniu – dodaje.

Rada Janusza Filipiaka nie sprawi, że ograniczymy globalne ocieplenie. Na pewno jednak ograniczenie spożycia mięsa – i prowadzenie bardziej zbalansowanej diety – może pozytywnie wpłynąć na nasze samopoczucie i zdrowie.

Komentarze (14)

Dodaj swój komentarz

  • docho 2022-07-18 21:48:47 83.23.*.*
    też jestem milionerem i wam poradzę . Nie dajcie sie podjudzać.
    Odpowiedz Przenieś Oceń: 1 0
  • . 2022-07-18 16:01:51 46.204.*.*
    Jaki kraj, taki Bill Gates.
    Odpowiedz Przenieś Oceń: 2 0
  • ukopppp 2022-07-18 08:48:08 83.15.*.*
    Typowy Janusz! Sam ma mordę wieprza ! Jak ma pieniądze to wydaje mu się ,że jest bardzo inteligentny a w rzeczywistości to typowy bezczelny burak!
    Odpowiedz Przenieś Oceń: 11 1
  • Kasia 2022-07-18 08:11:08 79.191.*.*
    Jak się ma mają parówka do jego latania, nawet mniej inwazyjnego. Najbardziej pouczają nas bogaci! Mniej żreć, zbierać chrust itp a sami dogadzają sobie na każdym kroku często za naszą kasę!!
    Odpowiedz Przenieś Oceń: 7 1
  • dis 2022-07-18 07:35:48 79.191.*.*
    Pierdu pierdu. "Zacznij ekologię od siebie" - bzdura. Co to zmieni, czy zjem jedną parówkę czy dwie? Tymczasem w Bełchatowie elektrownia chochluje węgiel. Ekologia powinna zacząć się od "góry". To nie pojedynczy człowiek ma wpływ na środowisko, tylko rząd, który nic nie robi w kierunku budowy elektrowni atomowych i wodnych i pozwala żeby wielki przemysł niszczył środowisko.
    Odpowiedz Przenieś Oceń: 6 1
  • law 2022-07-18 07:32:22 95.160.*.*
    Filipiak to ten od garów,co wciskają przez telefon
    Odpowiedz Przenieś Oceń: 4 2
  • Tell Me Why 2022-07-18 07:14:22 95.160.*.*
    Większość zanieczyszczeń prowadzących do tego efektu cieplarnianego powoduje ok 3% najbogatszych ludzi na świecie. Traktują nas oficjalnie jak głupków przylatując (każdy oddzielnie) samolotami na spotkania w sprawach klimatu, następnie jak jest potrzeba zmiany lokalizacji o 50 km też lecą. Kto bardziej dociekliwy wie, że globalne ocieplenie to ściema.. chyba Że mamy wyjątkowo upalny lipiec to przepraszam ;)
    Odpowiedz Przenieś Oceń: 5 1
  • .R.O. 2022-07-17 17:08:27 83.23.*.*
    Lubię te złoty rady na trudne czasy od milionerów i od rządzących. Piękne. Film by z tego powstał dobry. Komediowy z elementami horroru.
    Odpowiedz Przenieś Oceń: 21 1
  • Krowa 2022-07-17 15:15:59 46.205.*.*
    Bardzo dobrze mówi Filipiak typowy polak parówki kiełbasa i schabowy a polskie świnie są najgorszej jakości zresztą jak ich żarłoki .Sterydy hormony chemia bród oto prawda o wieprzowym polskim mięsie .Jesteś tym co jesz .Dobrej jakości świnia jest mocno owłosiona bo ma mniej hormonów .Nic dziwnego że Polacy są tepakami Pisowskimi w większości
    Odpowiedz Przenieś Oceń: 8 11
  • przyczynek do dyskusji 2022-07-17 15:04:46 46.205.*.*
    A ja jem pasztetową, mortadelę, pierogi z mięsem za ok. 5,5 -6 złotych. Mięsa mało a ekododatków wiele... Cała tablica Mendelejewa...
    Odpowiedz Przenieś Oceń: 8 0

www.autoczescionline24.pl