Dziś jest: 19.01.2025
Imieniny: Henryka, Mariusza, Marty
Data dodania: 2024-12-09 14:33

Redakcja

Jak zrobić warmiński pasztet ze śledzi? Trwa konkurs "Warmia jest smaczna"

Jak zrobić warmiński pasztet ze śledzi? Trwa konkurs
Starosta olsztyński Andrzej Abako poleca tradycyjny pasztet ze śledzia
Fot. Powiat Olsztyński

Podobno już w starożytnym Rzymie znano i jedzono pewien rodzaj pasztetu, jednak to, co do dziś kojarzy się nam z tą potrawą, pochodzi z Francji. Tam w XIV wieku stał się on synonimem dobrej kuchni, smaku i zamożności. Za ich wielkiego miłośnika uchodził Król-Słońce Ludwik XIV. Pierwsze wzmianki o spożywaniu pasztetu na ziemiach polskich pochodzą z XVII wieku i są związane z osobą króla Jana III Sobieskiego, który uwielbiał kuchnię francuską, propagowaną w Rzeczpospolitej przez jego żonę – Marysieńkę.

reklama

Do ich przyrządzania zatrudniano na dworach specjalnych kucharzy – pasztetników. W swej sztuce bazowali na najlepszej jakości produktach i na specjalnych, pilnie strzeżonych recepturach. Niektórzy niezwykłości smaku doszukiwali się w połączeniach mięs, inni w przyprawach, jeszcze inni w marynatach, które miały sprawić, że mięso kruszało czy też nabierało aromatu.

Miłośnikiem pasztetów był też biskup-poeta Ignacy Krasicki, który na swoim książęcym dworze w Lidzbarku Warmińskim [Heilsbergu] serwował domownikom i gościom pasztet to z mięs, a to z ryb, czasem nawet ze świeżych śledzi holenderskich, który wszystkim bardzo do gustu przypadł – jak podaje w swoim „Diariuszu z Heilsberga od r. 1790-1792” ks. Michał Fox, sekretarz Przewielebnego XBW[1].

Przepis na pasztet ze śledzi na podstawie wspomnień i zapisków swojej prababci odtworzyła Agata Grzegorczyk-Wosiek, autorka przygotowywanej właśnie do druku książki pt. „Kuchnie Świętej Warmii. Biesiadnik kulinarny”.

– To kolejna pozycja z naszej serii Biblioteczka Świętej Warmii, prezentującej różne oblicza regionu. Powinna pojawić się na rynku na początku przyszłego roku. Jej premierę planujemy połączyć z biesiadą, na której pojawią się warmińskie specjały – mówi Andrzej Abako, starosta olsztyński i przewodniczący Stowarzyszenia Szlak Świętej Warmii. – Na razie mamy pasztet i to bez przenośni. Nomen omen bardzo smaczny, zarówno na ciepło, jak i na zimno, zwłaszcza jeżeli, tak jak ja, lubi się śledzie.

W tym przypadku „pasztetnikami” byli uczniowie Technikum Hotelarsko-Gastronomicznego w Olsztynku, których pracę nadzorowały panie Joanna Łukaszewicz oraz Danuta Szulc, nauczycielki przedmiotów gastronomicznych. One to polecają ów pasztet z dodatkiem słodko-kwaśnej konfitury z żurawiny lub sosu tatarskiego ze świeżym koperkiem.

Pasztet ze śledzia ze względu na składniki może być ciekawą propozycją zarówno na nieodległą już w czasie wigilijną kolację, jak i na wielkanocne śniadanie, ale może być też niecodziennym daniem „na co dzień” – dodaje A. Abako. – Dlatego szukamy już dla niego producenta, jak i będziemy zachęcać lokalnych restauratorów do wprowadzenia go do ich warmińskich kart dań. Chcielibyśmy wpisać go również na Listę Produktów Tradycyjnych naszego regionu.

Z dzienników księdza M. Foxa wynika, że na biesiadnym stole Przewielebnego Ignacego Krasickiego w Lidzbarku Warmińskim nie brakowało różnych potraw z ryb słodko- i słonowodnych. Był biskupem, który skrupulatnie przestrzegał nakazów i zakazów Kościoła, także tych dotyczących postów, ale lubił też dobrze zjeść. A jezior i rzek jest na Warmii, jak i na całym Pojezierzu Mazurskim w bród.

Dostęp do ryb morskich i oceanicznych, w tym także do „śledzi holenderskich” zapewniał biskupstwu warmińskiemu przede wszystkim należący do Hanzy jego port w Braniewie.

W zapiskach zamkowych znajduje się taka informacja: Na potrzeby kuchni Pańskiej Księcia Jegomości Dobrodzieja posłałem [z Braniewa] do Heilsberga: 5 antałków minogów, 4 antałki łososia, 15 sztuk łososi wędzonych, 4 antałki jesiotra, 2 beczki i 5 antałków śledzi, 2 beczki kablonu duńskiego, 2 paki sztokfiszów...

Pasztet ze śledzi (receptura tradycyjna)

Składniki: 50 dkg śledzi (mleko do ich wymoczenia); 40-50 dkg ugotowanych lub upieczonych ziemniaków; 20-30 dkg cebuli; olej do smażenia; 1 całe jajko i 1 żółtko; przyprawy (takie jak do tradycyjnego pasztetu): sól, pieprz, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, majeranek oraz sos grzybowy.

Ziemniaki ugotować lub upiec. Śledzie namoczyć w mleku na kilka godzin. Cebulę pokroić i zeszklić lekko na patelni obficie podlanej olejem. Wyjęte z mleka śledzie osuszyć i wraz z ostudzonymi ziemniakami i cebulą przepuścić przez maszynkę. Do powstałej masy dodać jajko, żółtko, olej od smażenia cebuli i przyprawy. Wymieszać i przełożyć do podłużnej, odpowiedniej wielkości formy.

Przez pierwsze 15 min. piec w temperaturze 200°C, tak by pasztet dostał rumianej skórki, następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec przez kolejne 30 min.

Konkurs

Przypominamy, że trwa konkurs kulinarny "Warmia jest smaczna", za którego organizację odpowiada portal Olsztyn.com.pl oraz Starostwo Powiatowe w Olsztynie przy współpracy z innymi partnerami.

Zgłoszenia zawierające przepis i zdjęcie potrawy (szczegółowe wymagania określono w regulaminie dostępnym tutaj), wysyłać można do 20 grudnia, drogą mailową na adres [email protected]. Warto podkreślić, iż konkurs rozgrywa się w dwóch kategoriach: dania wytrawne oraz desery.

Więcej szczegółów o konkursie znajdzie w materiale "Warmia jest smaczna", a także w materiale Ogłaszamy konkurs „Warmia jest smaczna”. Przedstawiamy regulamin

Źródło: informacja prasowa / Własne

Galeria

Komentarze (9)

Dodaj swój komentarz

  • PAUL MARK.. 2024-12-10 15:45:47 178.36.*.*
    Nawrocki już deklasuje doparza
    Odpowiedz Przenieś Oceń: 1 8
  • $$$$$ 2024-12-10 09:41:00 5.173.*.*
    Ryby są syrasznie drogie a dietetycy -jedzcie ryby owszem lubię ryby ale nie stać mnie emeryta na jaką kolwiek rybę tylko na konsewę rybną
    Odpowiedz Przenieś Oceń: 1 2
  • BLASZANY BEMBENEK 2024-12-09 14:52:37 5.184.*.*
    brawo...smaki życia to treść życia...
    Odpowiedz Przenieś Oceń: 3 0
  • Janusz Pisiewicz 2024-12-09 14:42:39 213.184.*.*
    Najlepiej pasztet robią na Nowogrodzkiej. 😑
    Odpowiedz Przenieś Oceń: 22 7

www.autoczescionline24.pl