Dziś jest: 19.01.2025
Imieniny: Henryka, Mariusza, Marty
Data dodania: 2024-12-17 09:57

Aleksandra Sawczuk

„To bardzo kolorowa i rozległa kuchnia”. Rozmowa ze współwłaścicielem „Kawiarni Mojej” o warmińsko-mazurskich specjałach [WIDEO]

„To bardzo kolorowa i rozległa kuchnia”. Rozmowa ze współwłaścicielem „Kawiarni Mojej” o warmińsko-mazurskich specjałach [WIDEO]
Z jakich produktów słyną Warmia i Mazury?
Fot. Michał Stopierzyński / Olsztyn.com.pl

W związku z współorganizowanym przez nas konkursem pn. „Warmia jest smaczna” odwiedziliśmy trzy mieszczące się w regionie lokale gastronomiczne, posiadające w swojej ofercie różnorodne specjały kuchni warmińskiej – zarówno jeśli chodzi o dania wytrawne, jak i desery. Jednym z punktów była działająca na olsztyńskim Starym Mieście „Kawiarnia Moja”. Na miejscu porozmawialiśmy ze współwłaścicielem lokalu, Tomaszem Derdoniem.  

reklama

Produkty charakterystyczne dla regionu

Nie da się ukryć, iż źródłem wiedzy na temat warmińsko-mazurskiej kuchni są restauratorzy, którzy się w niej specjalizują. Redakcja portalu Olsztyn.com.pl odwiedziła trzy mieszczące się w regionie lokale gastronomiczne, w których ofercie znaleźć można lokalne specjały.

Pierwszym z punktów, do których się udaliśmy była działająca na olsztyńskiej starówce „Kawiarnia Moja”. Na miejscu porozmawialiśmy ze współwłaścicielem lokalu, Tomaszem Derdoniem. Temat stanowiły produkty, kojarzone niegdyś i dziś z kuchnią Warmii i Mazur.

Okazało się, iż konkretne dania czy desery jadano lata temu w zależności od warstwy społecznej, do której się przynależało. Biedniejsi bazowali głównie na wszelakich kaszach oraz ziemniakach, z kolei ci, których portfele były zasobniejsze, na rybach, a także mięsach takich jak gęsina czy dziczyzna.

Etapy kuchni warmińskiej

Co ciekawe, jak wskazał Derdoń, mówiąc o kuchni regionalnej, trzeba mieć na uwadze, że dzieli się ona na wiele etapów i dopiero uwzględniając je wszystkie, kształtuje nam się pełen obraz.

- Ta sprzed 400 lat i więcej, później kuchnia warmińska ewoluująca pod wpływem kultury niemieckiej, która zaczęła funkcjonować na tym terenie, kultury się przenikają i oczywiście ostatnia część, czyli ta powojenna, pochodząca z wpływów niemieckich oraz przesiedleńczych. To bardzo kolorowa i rozległa kuchnia – tłumaczył.

Nieodłącznym elementem dwóch ostatnich etapów było ptactwo hodowlane, stanowiące źródło białka oraz dające możliwość, np. ugoszczenia rodziny przy świątecznym stole.

Czego chcą próbować turyści?

Obecnie często zdarza się, że turyści, odwiedzając Warmię i Mazury, chcą spróbować charakterystycznych dla regionu potraw.

- Karmuszka (red. rodzaj zupy gulaszowej), dzyndzałki (red. rodzaj pierogów) czy różnego rodzaju odsłony ryb. Mamy także doskonałe wyroby wędliniarskie, które stanowią odrębną część kolorytu warmińskiego. Jeśli chodzi o słodycze, bo one są mi najbliższe, to oczywiście brukowiec mazurski (red. rodzaj ciasta piernikowego) czy marcepan królewiecki. Do tego mamy wszelkiego rodzaju makowce, które przewijały się w historii. Mamy sporo do zaoferowania naszym klientom – zapewniał nasz rozmówca.

Warmia czy Mazury?

Derdoń zauważył też zależność, iż turyści częściej pytają o dostępność wypieków warmińsko-mazurskich, niż goście lokalni. Wskazał również, iż w dalszym ciągu wielu odwiedzających nie zdaje sobie sprawy, iż Warmia i Mazury to dwa oddzielne byty, co da radę w pewien sposób „prostować”, dzięki promowaniu turystyki kulinarnej.

- Finalnie jesteśmy jednym regionem, kulturą, która jest bardzo do siebie podobna. Klienci dostrzegają to i cenią – podkreślił współwłaściciel „Kawiarni Mojej”.

Okres przedświąteczny – charakterystyczne produkty

Jako, że konkurs „Warmia jest smaczna” realizowany jest w okresie przedświątecznym, warto wspomnieć, iż oprócz makowców, z wypieków charakterystycznych dla regionu, wymienić można też serniki. Derdoń wspomniał również o tradycji praktykowanej przed laty na Warmii i Mazurach, czyli ważenie i święcenie piwa „kozicowego” oraz wypiekaniu ciasteczek pn. „nowe latko”.

Jakie rady nasz rozmówca dałby uczestnikom konkursu „Warmia jest smaczna”?

Tomasz Derdoń, jako kluczowe aspekty wymienił cierpliwość, konsekwencję oraz bazowanie na najlepszych produktach.

Zachęcamy naszych Czytelników do obejrzenia materiału wideo oraz wzięcia udziału w konkursie kulinarnym!

Konkurs

Przypominamy, że trwa konkurs kulinarny "Warmia jest smaczna", za którego organizację odpowiada portal Olsztyn.com.pl oraz Starostwo Powiatowe w Olsztynie przy współpracy z innymi partnerami.

Zgłoszenia zawierające przepis i zdjęcie potrawy (szczegółowe wymagania określono w regulaminie dostępnym tutaj), wysyłać można do 20 grudnia, drogą mailową na adres [email protected]. Warto podkreślić, iż konkurs rozgrywa się w dwóch kategoriach: dania wytrawne oraz desery.

Więcej szczegółów o konkursie znajdzie w materiale "Warmia jest smaczna", a także w materiale Ogłaszamy konkurs „Warmia jest smaczna”. Przedstawiamy regulamin

Czytaj również:

Uczniowie olsztyneckiego technikum promują warmińską kuchnię. Przygotowali pasztet ze śledzi

Galeria

Komentarze (1)

Dodaj swój komentarz

  • ols. 2024-12-17 10:57:07 88.156.*.*
    Artykuł sponsorowany i nie oznaczony jako sponsorowany. Oj, nieładnie.....
    Odpowiedz Przenieś Oceń: 10 1

www.autoczescionline24.pl