Liderem projektu jest Uniwersytet w Bolonii, a udział w nim biorą partnerzy naukowi i biznesowi z Włoch, Hiszpanii i Francji.
- Projekt jest sześciomiesięczny i ma na celu opracowanie suplementu diety, który ma zawierająć w swoim składzie spermidynę i eugenol - substancje pochodzenia naturalnego mające potencjalne działanie przeciwwirusowe oraz stymulujące układ immunologiczny - wyjaśnia dr Natalia Drabińska, starszy specjalista w Zakładzie Chemii i Biodynamiki Żywności IRZiBŻ. - Nasi partnerzy pracują także nad określeniem skuteczności składników suplementu w badaniach in vitro.
- Zadaniem IRZiBŻ jest przede wszystkim badanie postaw konsumentów wobec suplementów diety oraz ich stosunek do nowo-powstałych rozwiązań skierowanych na walkę z koronawirusem - dodaje przedstawicielka Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie. - Badania konsumenckie są prowadzone oddzielnie w Polsce, Włoszech i Hiszpanii, co pozwoli nam porównać zachowania wobec suplementów różnych narodowości. Ponadto, w ramach projektu zorganizowane będą warsztaty dotyczące suplementów diety skierowane do naukowców, dietetyków, ekspertów ds. żywienia, pracowników sektora farmaceutycznego oraz studentów nauk biomedycznych.
Należy podkreślić że celem opracowanego suplementu nie jest leczenie koronawirusa, ani zastąpienie szczepionki. Opracowany suplement ma wzmocnić pracę naszego układu immunologicznego w czasie oczekiwania na leki i szczepionki o potwierdzonej skuteczności.
łcp
Komentarze (6)
Dodaj swój komentarz