Lipiec 2017

  • SO1
  • N2
  • PN3
  • WT4
  • ŚR5
  • CZ6
  • PT7
  • SO8
  • N9
  • PN10
  • WT11
  • ŚR12
  • CZ13
  • PT14
  • SO15
  • N16
  • PN17
  • WT18
  • ŚR19
  • CZ20
  • PT21
  • SO22
  • N23
  • PN24
  • WT25
  • ŚR26
  • CZ27
  • PT28
  • SO29
  • N30
  • PN31

Olsztyńskie Targi Piw Rzemieślniczych

Festiwal Piwa zagości w lipcu w Hotelu Omega nad jeziorem Ukiel. Przez trzy dni olsztynianie i turyści będą mieli okazję spróbować najlepszych trunków z 21 browarów rzemieślniczych z całej Polski, a także skosztować smakołyków serwowanych z dziesięciu zaproszonych na wydarzenie foodtrucków.

Wydarzenie rozpocznie się w piątek 28 lipca około godziny 17.00 i potrwa do północy. Tego dnia prowadzone będą pierwsze pokazy warzenia piwa rzemieślniczego, a na uczestników czekać będzie koncert na żywo kapeli BEZJAHZGH grającej połączenie rocka i reggae z sekcja dętą. Kapela liczy aż 11 członków. Odbiór na żywo – bezcenny.

W sobotę 29 lipca bramy festiwalu otwarte zostaną już o godzinie 12. Od rana możliwe będzie delektowanie się smakami piw rzemieślniczych, udział w pokazie warzenia piwa oraz prelekcji przy piwie o piwie.

Około godziny 14.00 wystartuje bieg PIWNA MILA - uczestnicy pobiegną 4 razy po 400 metrów, a przed każdym etapem... muszą wypić 0,33 l piwa. Około godziny 18.00 rozpocznie się koncert WARMIŃSKI RAP, a o godzinie 20.00 wystąpi VSHOOD z Karoliną Czarnecką.

W niedzielę 30 lipca festiwal ruszy o godzinie 12.00 i zakończy się około godziny 18.00. Tego dnia nie zabraknie konkursów z nagrodami, gier planszowych i kącika dla najmłodszych.

 

Olsztyńskie Targi Piw Rzemieślniczych.

Program imprezy. 2017

Dzień 1. (28.07.2017)

 

17:00 - 17:oo Otwieramy bramy i odkręcamy krany.

18:30 - 19:30 Scena główna. Browarnik Tomek, czyli Tomasz Janiak - wykład o polskiej piwnej

rewolucji. Początki, najważniejsze piwa, kamienie milowe oraz stan obecny.

17:00 - 23:30 Namiot PSPD - spotkania z piwowarami, dyskusje, prezentacje surowców, wymiana doświadczeń.

19:30 - 22:oo Scena główna - koncert BEZJAHZGH (rock/reggae).

23:30 - 23:45 Zakręcamy krany i zamykamy pierwszy dzień festiwalu.

 

Dzień 2. (29.07.2017)

 

12:00 - 12:oo Otwieramy bramy i odkręcamy krany.

12:00 - 23:30 Namiot PSPD - spotkania z piwowarami, dyskusje, prezentacje surowców, wymiana doświadczeń.

12:05 - 17:00 Scena główna. Komentowany pokaz warzenia piwa z zacieraniem. Rozmowy ze sceny, opowieści o piwie, rozmowy z piwowarami z browarów uczestniczących na festiwalu. Prowadzenie Jerzy Mackiewicz - blog Sok z Jednorożca, Bogdan Sadowski - piwowar domowy, prezenter radia UWM FM, Artur Kamiński - piwowar domowy i wiceprezes Zarządu PSPD.

12:00 - 23:3o Otwarty trening ‘na sucho’ do turnieju IGNIS BEER PONG (sala otwarta).

13:00 - 13:20 Oficjalne otwarcie festiwalu.

14:00 - 14:45 Bieg HOPKINS Piwna Mila.

17:00 - 18:oo Scena główna. Koncert WARMIŃSKI RAP w składzie DZIKI X DOKTOR (rap).

20:30 - 22:oo Scena główna. Koncert VSHOOD w feat. KAROLINA CZARNECKA (dnb/electro).

23:30 - 23:45 Zakręcamy krany i zamykamy drugi dzień festiwalu.

 

Dzień 3. (30.07.2017)

 

12:00 - 12:oo Otwieramy bramy i odkręcamy krany.

12:00 - 18:oo Namiot PSPD - degustacje piw domowych - wymiana doświadczeń, ocena piwa.

12:30 - 15:00 Turniej IGNIS BEER PONG (sala otwarta).

15:00 - 16:00 Sala A. Dodatki w piwie - praktyczne porady od piwowara z browaru Dziki Kocur Daniela Góreckiego. Panel dyskusyjny (wstęp wolny).

15:10 - 16:00 Finał IGNIS BEER PONG (sala otwarta).

16:00 - 17:00 Sala A. Prozdrowotne właściwości piwa. Prowadzenie Piotr Starowicz - doktorant IV roku Wydziału Nauki o Żywności UWM w Olsztynie (wstęp wolny).

16:00 - 17:3o Niespodzianka! Koncert AKADEMIA (punk).

18:00 - 18:00 Zakręcamy krany i kończymy pierwszą educję festiwalu piw rzemieślniczych.

 


Galeria

Komentarze (1)

Dodaj swój komentarz

  • PiwnyPiotrek 2017-07-29 19:25:28 155.133.*.*
    Byłem, zobaczyłem i rozczarowałem się. Przede wszystkim - formułą płatnego wstępu (na targach sera tego nie było), a następnie - brakiem darmowych degustacji, jedynie możliwości zakupu porcji piwa z plastikowych ohydnych kubeczków 0,3/0,5l lub całych butelek. Butelki w większości były serwowane jak stoją - w temperaturze otoczenia. Nie odczułem dbałości o sztukę podawania piwa, w odpowiednich kuflach lub szklankach, dbałości o proporcję piany do trunku, temperaturę itp. Nie było żadnego konkursu degustatorskiego, żadnych plansz z opisem rodzajów piwa, za to sporo prześcigających się w absurdzie nazw piw, bądź absurdalnie ilustrowanych etykietek. Formuła płatnych, normalnych porcji piwa spowodowała, że czlowiek po kupieniu - rad nie rad- dopijał do końca, ale w ten sposób można "zrobiś sobiZamiast e zbyt dobrze" 3-5 porcjami, a nie było więc możliwości spróbowania 10-20 gatunków piw w 50-100ml porcjach, aby móc w przerwach ochłonąć i wyrobić sobie zdanie o wielu gatunkach i browarach. Ceny 8-17zł/ butelkę, burgery z fast trucków 17-40zł, szklanka lemoniady 9zł u "Donutów". Nie miałem przyjemności być postrzeganym jako chodzący portfel, a jednocześnie nikt z samochodowych kucharzy nie serwował drobnych próbek - przekąsek. Wszyscy są widać tak znani, że nie mają potrzeby nakłaniać klientów do siebie [sarkazm]. Festiwal Sera odbywający się w tym samym hotelu jest całkowicie odmienny - nie potrzeby kupowania po 1kg sera, aby przekonać się o jego smaku. Mam wrażenie, że władze hotelu Omega za bardzo postanowiły oskubać odwiedzających zarówno ceną wejściówek, jak i stoisk dla browarników. W efekcie bardziej było czuć zapach i szelest pieniędzy, jak nastrój imprezy dla koneserów i możliwości rodzinnego spędzenia popołudnia.
    Odpowiedz Przenieś Oceń: 0 1

Dziś w Olsztynie

Dodaj wydarzenie

www.autoczescionline24.pl