Karol Okrasa prowadzi kulinarny program w telewizyjnej ''jedynce''. Jego celem jest ukazanie polskiej kuchni jako takiej, która wyróżnia się smakiem i różnorodnością. Wciąż bowiem pokutuje przeświadczenie, że Polska to pierogi i schabowy.
Jeden z odcinków programu ''Okrasa łamie przepisy'' był przygotowany w warmińskich lasach, a konkretnie na terenie Nadleśnictwa Jedwabno. Kucharz wykorzystał urok warmińskich lasów, gościnność leśników oraz oryginalne smaki darów lasu, by przyrządzić pyszną, świąteczną potrawę.
Przewodnikiem po leśnych zagadnieniach był Marek Trędowski, nadleśniczy Nadleśnictwa Jedwabno, który wprowadził Karola Okrasę w świat lasu i leśnych klimatów. Okrasa wraz z ekipą został zabrany na wyjątkową wycieczkę po byłym poligonie Muszaki, gdzie zobaczył na czym polegało przywracania ludziom i przyrodzie zdegradowanych przez wojsko obszarów popoligonowych. Z poligonu przeniesiono się w głąb lasu do starej, przedwojennej leśniczówki Grobka, gdzie rozpoczęło się wielkie gotowanie w oparciu o podgrzybki, borowiki oraz owoce leśne.
Efekt pracy w warmińskim lesie będzie można oglądać na antenie TVP 1 już 27 grudnia o godz. 14.30.
Komentarze (1)
Dodaj swój komentarz