Dziś jest: 19.04.2024
Imieniny: Adolfa, Leona, Tymona
Data dodania: 2014-06-12 07:49
Ostatnia aktualizacja 2014-09-15 12:19

Iwona Starczewska

Olsztynianin zwycięzcą Hell's Kitchen. Będzie gotować w najlepszej polskiej restauracji!

Olsztynianin zwycięzcą Hell's Kitchen. Będzie gotować w najlepszej polskiej restauracji!
Fot. arhciwum prywatne Łukasza Kawallera

''Moja kuchnia to kuchnia lokalna i uczciwa'' - mówi nam Łukasz Kawaller, olsztynianin, który wygrał pierwszą polską edycję programu telewizyjnego Hell's Kitchen - Piekielna Kuchnia. Łukasz zdobył 100 tysięcy złotych oraz - co najważniejsze - pracę wAtelier Amaro jedynej polskiej restauracji z gwiazdką Michelin.

reklama

W polskiej edycji programu ''Hell's Kitchen'', który mieliśmy okazję oglądać w Telewizji Polsat – walczyli młodzi kucharze, którzy marzyli o pracy z Modestem Amaro – kucharzem, którego restauracja jako jedyna w Polsce otrzymała prestiżową gwiazdkę Michelin.

W wielkim finale, który odbył się 10 czerwca, 24-letni Łukasz Kawaller z Olsztyna pokonał Sylwię Biały i Katarzynę Rajkiewicz. Tym samym zdobył dwie nagrody główne: 100 tysięcy złotych oraz pracę w Atelier Amaro.

W programie Łukasz Kawaller wciąż wspierany był przez swoją narzeczoną Paulinę Sawicką, która również brała udział w programie – była nawet w przeciwnej drużynie.

Niewiele osób wie, że Łukasz Kawaller swoją przygodę z gotowaniem rozpoczął w olsztyńskim ''gastronomiku''. Postanowiliśmy poznać go nieco bliżej.

Jak rozpoczęła się Twoja przygoda z gotowaniem?

Ukończyłem technikum gastronomiczne w Olsztynie i zawsze czułem się powołany do tego zawodu. Od lat staram się pracować nad sobą i nabywać wiedzę w każdym miejscu w którym pracuję. Jestem kucharzem zawodowym.

Jaka jest Twoja kuchnia?

To, co cieszy mnie najbardziej to gotowanie ze wszystkich produktów, które można kupić od małych producentów. Polska ziemia jest obfita i bogata we wszystko, czego szczęśliwemu człowiekowi potrzebne do życia. Moja kuchnia, to kuchnia lokalna, uczciwa i pełna polskich smaków.

Czym kulinarnym na Warmii i Mazurach możemy się pochwalić?

Warmia i Mazury to wspaniała i bogata w unikalne zasoby naturalne kraina. Od zawsze można się tam cieszyć doskonałymi słodkowodnymi rybami i urodzajem lasów.

Jak zrodził się pomysł wzięcia udziału w programie Hell's Kitchen?

Moja decyzja na zgłoszenie do programu była bardzo spontaniczna i wynikała z wielkiej chęci zmiany swojego zawodowego życia. Nie żałuję ani chwili i ani dnia, jestem pewien, że dla każdego kto zdecyduje się na udział będzie to największa przygoda i największa zmiana jaką kiedykolwiek przeżyje.

Dostałeś pracę w najlepszej restauracji w Polsce. To chyba największe marzenie każdego kucharza. Co to oznacza dla Ciebie?

Będę pracował u wspaniałego człowieka i wielkiego mistrza polskiej gastronomii. Dostałem szansę, na którą tak długo czekałem i nie zmarnuję ani chwili. Jestem dumny i wiem, że właśnie zaczyna się moje drugie życie. A prywatnie? Paulina zawsze mnie wspiera i jest przy mnie kiedy przeżywam tak smutek jak i radość. Wiem, że jest szczęśliwa moim szczęściem. Chwilę przed decyzją szefa byłem bardzo zdenerwowany bo ważyły się moje losy i to w dosłownym znaczeniu. Usłyszałem jednak swoje imię i jestem wdzięczny życiu za to, że tak wiele można osiągnąć pracą własnych rąk.

Nie myślisz więc o własnej restauracji?

Póki co nie myślę o swojej restauracji, to jeszcze nie mój czas i wiem, że jeszcze wiele nauki przede mną. Dziś jestem szczęśliwym człowiekiem, osiągnąłem swój wielki cel i spełniłem marzenie.

Tagi: aura

Komentarze (2)

Dodaj swój komentarz

  • MP 2014-07-01 09:20:20 195.206.*.*
    a już myślałem, że będzie gotował pod żaglami" ;D
    Odpowiedz Przenieś Oceń: 0 0
  • mazurski 2014-06-18 16:29:24 83.20.*.*
    A na Warmii... A na Warmii będziemy teraz jeść, że hej !!!
    Odpowiedz Przenieś Oceń: 0 0

www.autoczescionline24.pl