Dziś jest: 25.04.2024
Imieniny: Jarosława, Marka
Data dodania: 2016-09-27 09:45

sm

Kopanie ziemniaków, kiszenie kapusty i pieczenie jabłek w skansenie

Jesień to prawdziwy wysyp warzyw i owoców. To też dobry czas na przygotowanie domowych przetworów. Dlatego jesienną porą skansen w Olsztynku podczas imprezy ''Smaki jesieni'' powraca do tradycji kiszenia kapusty i buraków, ręcznego kopania ziemniaków oraz pieczenia ich w ognisku. Będzie smacznie!  

reklama

Dawniej po zakończeniu żniw, kolejną ważną czynnością gospodarską było rozpoczęcie wykopów ziemniaków. W wydarzenie to zaangażowane były całe rodziny, nierzadko korzystano również z pomocy sąsiedzkiej i wspólnie kopano oraz zbierano ziemniaki na polu jednego gospodarza, aby następnie przenieść się do kolejnego. Po zakończeniu wykopków często rozpalano ogniska, podczas których świętowano zakończenie pracy i ku uciesze zgromadzonych dzieci pieczono ziemniaki.

Impreza „Smaki jesieni”, która już w tę niedzielę odbędzie się w olsztyneckim skansenie, przypomina o historii ziemniaka i kierowana jest głownie do rodzin z dziećmi, a także wielbicieli tradycyjnych kulinariów. W wybranych chałupach odbędą się pokazy przygotowywania potraw z ziemniaków oraz ich degustacja, m.in. placków ziemniaczanych, ziemniaków w mundurkach, a także pieczonych jabłek oraz pokaz kiszenia kapusty i buraków. Dla dzieci przygotowywane są gry i zabawy, m.in. wykonywanie stempli z ziemniaków, jesiennych korali i bukietów z liści.

Zapraszamy na ''Smaki jesieni'' już 2 października w godzinach 11.00-15.00.

Galeria

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz


www.autoczescionline24.pl