Estetyczny sąsiad zabytkowego obserwatorium zaakceptowany

Data dodania: 2016-01-14 09:27:47, Iwona Starczewska
A | A | A
wykop.pl Tweetnij
Estetyczny sąsiad zabytkowego obserwatorium zaakceptowany

Obok olsztyńskiego obserwatorium astronomicznego przy ul. Żołnierskiej w Olsztynie stanie Główny Punkt Zasilania. Jak się okazuje firma Energa przy ostatecznym projekcie obiektu wzięła pod uwagę propozycje Forum Rozwoju Olsztyn dotyczące elewacji. Pewne jest więc, że sąsiad olsztyńskiego zabytku nie zepsuje wyglądu okolicy.  

Firma ENERGA udostępniła już zaktualizowane rysunki prezentujące elewację obiektu Głównego Punktu Zasilania, który ma być zbudowany na tyłach obserwatorium astronomicznego - dawnej wieży ciśnień - przy ulicy Żołnierskiej. Nowy wygląd uwzględnia zmiany opracowane i zaproponowane inwestorowi w ubiegłym roku przez Forum Rozwoju Olsztyna. Dodatkowo nowa stacja ma być nowinką techniczną bez wystających kabli i słupów energetycznych.


- Stylistyka urządzeń technicznych w naszym mieście od dawna budziła przecież duże kontrowersje. Dziś uważamy że warto było walczyć o GPZ. Jak sami Państwo mogą się przekonać zatwierdzony ostatecznie projekt znacznie lepiej wpisywał się będzie w zabytkowe otoczenie. Zastosowanie bardziej naturalnych dla Warmii materiałów jak płytki imitujące ręcznie formowaną cegłę i stonowanej kolorystyki - grafitowe panele - to zdecydowanie lepsze rozwiązanie od proponowanych wcześniej jasnoszarych płyt elewacyjnych. Udało się również rozbić przysadzistą bryłę obiektu pasami kolorów, dzięki czemu nie sprawia ona już wrażenia wielkiego monolitu. Mamy nadzieję, że sama firma również jest zadowolona z takiego obrotu sprawy, a w przypadku kolejnych inwestycji będzie zwracała więcej uwagi na kwestie estetyki - informuje Krzysztof Suchowiecki ze Stowarzyszenie Forum Rozwoju Olsztyna.

Projekt przed zmianami:

Projekt po zmianach:

Źródło: FRO/własne

Komentarze (5)

Dodaj swój komentarz

  • Próbkamiasta 2016-01-14 23:27:10
    Właśnie, wystarczy trochę chęci ze strony inwestora i okazuje sie że można wysłuchać propozycje mieszkańców (FRO) - i od razu projekt wygląda lepiej
    Odpowiedz Oceń: 4 0 Zgłoś treść
  • z mazur 2016-01-14 17:57:27
    super! gratulacje FRO
    Odpowiedz Oceń: 7 0 Zgłoś treść
  • spoko 2016-01-14 14:44:30
    No i git. Na pewno progres.
    Odpowiedz Oceń: 6 0 Zgłoś treść
  • elo 2016-01-14 10:37:54
    Ta na dole ekstra. Ceglane wstawki i elegancka, neutralna czerń...bardzo ładnie. Gratulacje!
    Odpowiedz Oceń: 10 1 Zgłoś treść
  • krzroy 2016-01-14 10:09:28
    Dno i garść mułu. W czym ta konstrukcja przypomina obserwatorium? Pasuje tak do otoczenia jak ta "czarna trumna" przy ratuszu do Starego Miasta. Ohyda!
    Odpowiedz Oceń: 1 3 Zgłoś treść

Olsztyn - portal miejski

Olsztyński Portal Aktywnych Internautów - zobacz na mapie najpopularniejsze miejsca Olsztyna, obejrzyj zdjęcia z olsztyńskich imprez, dodaj własne zdjęcia i ulubione miejsca.



Apteki całodobowe | Lekarze

Drogi Czytelniku!

W trosce o komfort korzystania z naszego serwisu chcemy dostarczać Ci coraz lepsze usługi oraz materiały redakcyjne. By móc to robić prosimy, abyś wyraził zgodę na dopasowywanie treści marketingowych do Twoich zachowań w serwisie. Zgoda ta pozwoli nam częściowo finansować rozwój świadczonych usług.

Pamiętaj, że dbamy o Twoją prywatność. Nie zwiększymy zakresu naszych uprawnień bez Twojej zgody. Zadbamy również o bezpieczeństwo Twoich danych. Wyrażoną zgodę możesz wycofać w każdej chwili.

Wyrażenie powyższych zgód jest dobrowolne i możesz je w dowolnym momencie wycofać (na podstronie z polityką prywatności), odznaczając wybraną zgodę i klikając przycisk "nie zgadzam się", z tym, że wycofanie zgody nie będzie miało wpływu na zgodność z prawem przetwarzania na podstawie zgody, przed jej wycofaniem.